Ledovou tříšť lidé, zejména v létě, považují za ideální prostředek k tomu, jak se zchladit a ještě si pochutnat. Co však mnozí nevědí, je, že děti po její konzumaci mohou zkolabovat. Důvodem je látka glycerol, sloužící jako náhražka klasického cukru. Díky této bezbarvé kapalině navíc tříšť nezmrzne. Odborníci z Agentury pro potravinové standardy (FSA) v Británii s ohledem na nedávno vydanou studii mapující dopady užívání tříště u dětí varují rodiče před konzumací jejich ratolestmi.
Doporučení FSA rodičům, aby svým dětem do sedmi let nedávali ledovou tříšť, se odvíjí od studie v časopise Archives of Disease in Childhood, kterou vědci publikovali letos na konci jara.
ČTĚTE TAKÉ: Obědy do stovky v Ústeckém kraji? Levně lze sehnat segedínský guláš i holandský řízek
Odborníci tehdy varovali před možnými riziky spojenými s nápoji obsahujícími glycerol. Jako podklad pro studii posloužilo 21 případů dětí, které krátce po konzumaci ledové tříště zkolabovaly. Mezi příznaky, které děti spojovaly, se řadí snížené vědomí, náhlý a prudký pokles hladiny cukru v krvi – hypoglykémie – a hromadění kyselin v krvi.
Děti onemocněly do hodiny
Zejména poslední zdravotní komplikace vědcům připomínala určitou formu otravy nebo metabolické poruchy. Zkoumaným dětem bylo v rozmezí od tří do osmi let. „Studie uvádí, že 14 z 21 dětí onemocnělo do hodiny po vypití tříště a u 16 z nich došlo k výraznému a náhlému snížení vědomí. Všechny děti se po počáteční resuscitaci a stabilizaci hladiny glukózy v krvi rychle zotavily,“ cituje web Mirror.
S výjimkou jednoho dítěte se všechny ostatní po incidentu konzumaci ledové tříště vyhýbaly a situace, kdy u nich došlo k hypoglykémii, se u nich neopakovala. Poslední dítě, které si ve věku sedmi let znovu tříšť dalo, čelilo obdobným příznakům jako při první příhodě. Symptomy se objevily do hodiny.
V reakci na zjištění sami vědci apelovali na rodiče, ale i na zdravotní organizace, aby dětem mladším osmi let ledové nápoje s obsahem glycerolu nepodávali. „Konzumace těchto nápojů může u malých dětí vyvolat klinický syndrom intoxikace glycerolem a napodobuje dědičné poruchy glukoneogeneze a metabolismu glycerolu,“ doplnili.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Samosběry praskají ve švech. Obrovský zájem je o meruňky, kilo pořídíte za pár desítek korun
Omezení velikosti i doplňování
Co konkrétně glycerol je? Jedná se o bezbarvou kapalinu bez zápachu, která má sladkou chuť a používá se v několika průmyslových odvětvích jako sladidlo. V barevných limonádách se obvykle využívá jako náhrada klasického cukru, aby se zabránilo jejich zmrznutí či zatuhnutí. To je případ i ledové tříště, uvedl web The Independent.
Látka se vyskytuje i v jiných potravinách, obvykle však v mnohem menším množství. Proto FSA apeluje na potravináře, aby užívali pokud možno co nejmenší množství glycerolu. „V teplém počasí mohou děti častěji konzumovat ledové nápoje s obsahem glycerolu, proto je důležité, aby si rodiče byli vědomi rizik,“ uvedla Susan Jebbová, předsedkyně FSA.
„FSA doporučuje, aby děti mladší sedmi let nekonzumovaly ledovou tříšť s obsahem glycerolu. Očekáváme, že průmysl bude sdílet údaje o množství glycerolu ve výrobcích. Mezitím se mohou přijmout okamžitá opatření. Prodejci by například měli omezit velikost kelímků a neměli by nabízet akce na bezplatné doplňování dětem mladším 10 let,“ uvedla v prohlášení agentura.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Krásné a výtečné, ale chráněné. Poznáte vzácné houby, za jejichž sběr hrozí mastné pokuty?