Muž postříkal oblíbené místo matek s dětmi agresivní látkou. Čin mířil proti Romům

Muž v Dunajské Stredě stříkal agresivní látku na místa, kam si chodí hrát skupinka romských žen a dětí.

Muž na Slovensku stříkal neznámou látku, která lidi popálila

Neobvyklý případ řeší policisté na Slovensku. Muž v Dunajské Stredě stříkal agresivní látku na místa, kam si chodí hrát skupinka dětí, které doprovázejí jejich matky. Postřik jim způsobil bolestivé popáleniny. Vyšetřovatelé případ řeší jako přečin výtržnictví, uvedla mluvčí trnavské policie Zlatica Antalová. Motiv má mít osobní charakter a má být namířen proti romským obyvatelům.

Místem pravidelného setkávání byl parčík v centru města. Když si ženy sedly na schody, vzápětí ucítily pálení a štípání. Když bolest neustala ani po několika dnech, ženy skončily u lékaře. Ale ani ten nedokázal zjistit příčinu popálenin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otřesný případ na Slovensku. Muž ze sirotčince kupčil s nemluvnětem, sloužit mohlo i na orgány

Jedna z žen si všimla muže v ochranném obleku a se sprejem v ruce. „Myslely jsme si, že místo někdo dezinfikoval kvůli bezdomovcům. A že tedy měli raději upozornit aspoň cedulí, aby si tam nikdo nesedal,“ řekla paní Monika, jedna ze zraněných.

O tři dny později se v parčíku muž opět objevil s postřikovačem. Podle Moniky už na sobě neměl ochranný oblek. „Kamarádka se ho ptala, co to stříká a jestli tuší, že už ublížil 10 dospělým a třem dětem. V reakci na to začal najednou křičet: ‚Ještě se podívám, jestli jsem použil dost postřiku na vás, vy smradlaví Romové. Je vás jako mravenců a nejde vás zabít. Nedá se tu kvůli smradu ani projít‘,“ popsala chování neznámého.

Šokovaná žena si muže chtěla vyfotit, aby jeho tvář ukázala policistům. Ten ale na ni vzápětí zaútočil. „Postříkal jí hruď a ústa. V blízkém obchodě jí dali vodu, aby se umyla, a zavolaly jsme záchranku. Byly jsme na policii, vyfotili si naše rány, ale nic se neděje,“ stěžovala si Monika. Podle jejích slov celou událostí trpí především děti, které se nedokážou ubránit neustálému škrábání. Dvouleté dítě dostalo i horečku. „Mám teď strach jít do města. Syn se mě vyptává, proč to ten muž udělal. Protože jsme Romové? Co na to říct?“ uvedla.

Antalová uvedla, že policisté začali detailněji prohledávat místo činu a přilehlé okolí, v souvislosti s případem vyslechli ženu, kterou muž napadl. „Po vykonání prvotních úkonů a ustálení právní kvalifikace bylo rozhodnuto o předání celé záležitosti příslušnému útvaru Prezidia policejního sboru, protože motiv činu byl osobního charakteru,“ doplnila Antalová.

Prostor hasiči po incidentu důkladně umyli. Vše nasvědčuje tomu, že muž agresivní látku rozšiřoval cíleně, aby ublížil skupině romských žen spolu s jejich dětmi. „V tuto chvíli můžeme jen potvrdit, že případ převzal vyšetřovatel Národní kriminální agentury,“ sdělila Denisa Bárdyová, mluvčí Prezidia. Výsledky analýzy vzorků přípravku, které policie na místě odebrala, ještě nejsou známy.

Tagy:
Slovensko vyšetřování kůže Policie SK výtržnictví Dunajská Streda Národná kriminálna agentúra nebezpečná látka Prezídium policejního sboru SK