Otřesný případ na Slovensku. Muž ze sirotčince kupčil s nemluvnětem, sloužit mohlo i na orgány

Zadržený muž na ukrajinských hranicích vydělával na obchodu s dětmi

Otřesný případ obchodování s dětmi otřásl Slovenskem

Slovenskem otřásl případ obchodování s dětmi. Na hranicích s Ukrajinou zadrželi pohraničníci muže, který chtěl na Slovensku prodat ročního chlapečka. Doprovázela ho matka dítěte. Ta později potvrdila, že jí za dítě slíbil pět tisíc dolarů. Zadržený pracuje v sirotčinci a angažuje se i v charitativní organizaci. Podle slovenských médií nemusí jít o ojedinělý případ a ukrajinské děti mohou být prodávány nejen k adopci, ale také k obchodu s lidskými orgány.

Na případ upozornila sama ukrajinská pohraniční stráž, která zveřejnila záběry ze zatýkání. Na nich zásahová jednotka přímo na přechodu Mali Selmenci zajišťuje muže, který podle všeho obchodoval s dětmi. Jeho dalším „zbožím“ měl být i roční chlapeček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Německo oznámilo zavedení kontrol na všech svých hranicích. Důvodem je migrace

Jeho matka policistům na místě zatčení sdělila, že zadržený měl od ní dítě koupit. K celému obchodu by tedy podle plánu došlo tak, že by s miminkem přešla přes hranice a na území Slovenska by své dítě odevzdala a dostala rovnou peníze. Podle jejích slov měla za výměnu dostat pět tisíc dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes sto tisíc korun.

Slovenská média předpokládají, že muž měl v úmyslu ročního chlapce prodat dále do Evropy, a to až za pětinásobnou částku. „Zjistili jsme, že muž oslovoval matky malých dětí v obtížné finanční situaci a přemlouval je ke spáchání trestného činu prodeje dítěte. Zabezpečil jim cestu i ubytování v hotelu,“ vysvětluje mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Olena Tračuková.

43letý Ukrajinec matkám prý sliboval pro jejich děti lepší život v zemích Evropské unie. Sám je vychovatelem v sirotčinci a pracuje také pro charitativní organizaci. Při prohlídce jeho bytu zabavila ukrajinská policie velké množství peněz, pasy či další různé doklady.

Podle slovenských médií nemusí být takový otřesný čin pouze ojedinělým případem. Ukrajinské děti mohou být prodávány nejen k adopci, ale také k obchodu s lidskými orgány. Tamní policisté v reakci na zatčení muže tvrdí, že v posledních letech žádný případ obchodování s dětmi na hranicích s Ukrajinou nezaznamenali.

Tagy: