Tulení mládě si získalo srdce Londýna. Teď ho veterináři museli uspat

Tulení mládě, které se v únoru usadilo pod mostem Hammersmith, muselo být uspáno veterináři poté, co ho napadl volně pobíhající pes. Těžká zranění nebyla slučitelná se životem ve volné přírodě.

Tulení mládě se poprvé objevilo v únoru, kdy se mu do úst zachytil rybářský háček. Po vysvobození se vracívalo na pláž a záhy po svém příchodu se stalo miláčkem Londýňanů, kteří mu přezdívali Freddie Mercury.

Zatímco se Freddie v neděli jako obvykle opaloval na náplavce Temže, napadl ho volně pobíhající pes. Na jeho záchranu se okamžitě vydali čtyři kolemjdoucí, z nichž jeden byl veterinář. Podařilo se jim Freddieho dostat z dosahu psích zubů, jak se ale ukázalo, příliš pozdě. Desetiměsíční mládě bylo následně na místě ošetřeno odborníky z British Divers Marine Life Rescue a za asistence hasičů bylo přepraveno na kliniku pro divoká zvířata.

Zástupce kliniky uvedl, že jeho prognóza vypadala velice bledě a že bude nutné ho uspat. „Freddie má zlomené a vykloubené ploutve,“ uvedl. „Tuleni nesnášejí anestezii příliš dobře, jelikož disponují potápěcím reflexem a nedýchají.“ Veterináři se pokusili zlomeninu napravit, ale nepodařilo se jim to. „Ploutev je velmi oteklá a navzdory antibiotikům a lékům na bolest mu je hodně zle a odmítá jíst,“ dodal. „Máme podezření, že se jeho tělem šíří infekce. V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že jedinou etickou možností je ukončit jeho utrpení.“

Ochránci zvířat zároveň upozornili veřejnost, aby za každých okolností držela své psy na procházkách na vodítku a pod kontrolou. „Doufáme, že tento příběh pomůže vzdělávat lidi, aby se k divokým zvířatům chovali slušně, nerušili je či něco mnohem horšího.“

Tagy: