OBRAZEM: 89 mrtvých a stovky pohřešovaných. Masivní požár nadále pustoší havajský ostrov

Počet obětí několikadenního ničivého požáru na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 89. Oznámily to tamní úřady. BBC rovněž upozorňuje, že jsou stále pohřešovány stovky lidí. Hasiči podle úřadů pokračují v práci, oheň ještě není plně pod kontrolou, napsala agentura AP.

„Bylo potvrzeno několik dalších úmrtí. Počet obětí se tak dostává na 89,“ uvedla samospráva okresu Maui. Podle agentury Reuters s odvoláním na tamní úřady jde o nejhorší přírodní katastrofu v historii státu Havaj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na sídlišti v České Lípě hořel panelový dům. Viníka policisté hledají i mezi hlodavci

Podle stanice BBC jsou mezi pohřešovanými stále stovky lidí. Jejich blízcí zaplňují tabule s kontaktními údaji a dalšími poznámkami. Zoufalost na stanovištích s humanitární pomocí je všudypřítomná. Někteří obyvatelé ostrova přišli ze dne na den takřka o veškerý majetek. Nyní spí na nafukovacích lehátkách nebo na zemi.

Oheň na Maui způsobil ohromné škody především v historické Lahaině, která byla v 19. století hlavním městem bývalého Havajského království. Shořel mimo jiné i 200 let starý kostel Waiola (dříve Wainee), na jehož hřbitově jsou pohřbeni havajští králové a královny.

Agentura AP popisuje, že na ulicích města byly k vidění ohořelé výtahové šachty, které zbyly po zničených bytových domech, dlouhé kolony vyhořelých automobilů pod spadlými sloupy nebo trampolíny a koloběžky zdeformované extrémními teplotami.

Tagy: