OBRAZEM: Slzy liverpoolských hvězd, euforie v Madridu. Jak vypadalo finále Ligy mistrů?

Fotbalisté Realu Madrid počtrnácté vyhráli Ligu mistrů. Rekordmani elitní soutěže v sobotním finále v Paříži porazili Liverpool 1:0 gólem Viníciuse Júniora. Zatímco fotbalisté „Bílého baletu“ slaví double, Liverpoolu triumf v Lize mistrů i v domácí Premier League utekl o vlásek.

Španělský tým během finále výrazně podržel brankář Thibaut Courtois, který nejprve vychytal Mohameda Salaha a poté střelu Sadia Maného vytáhnul na tyč. Liverpool podle očekávání většinu zápasu dominoval. Jeho převaha však ke vstřelení branky nestačila.

Naopak Real udeřil hned z první příležitosti. Na konci úvodní půle se trefil kapitán Karim Benzema, sudí Turpin však gól neuznal kvůli ofsajdu francouzského útočníka. Situaci dlouho zkoumal videorozhodčí.

I po změně stran měl Liverpool hru víceméně pod kontrolou. V 59. minutě ale otevřel skóre Bílý balet. Valverde střílenou přihrávkou našel Viníciuse a ten snadno zakončil do odkryté branky. Jednadvacetiletý brazilský útočník se stal pátým nejmladším střelcem finále Ligy mistrů, v této sezoně si polepšil na 22 soutěžních zásahů.

Rychlé vyrovnání odmítnul opět skvělý Courtois, jenž vyrazil Salahovu ránu. Později si belgický gólman poradil i s tečí střídajícího Dioga Joty a v 82. minutě Courtois zneškodnil další Salahovu velkou šanci.

„Potřeboval jsem vyhrát finále pro svou kariéru, abych dodal respekt svému jménu. Jsem opravdu šťastný a hrdý na výkon celého týmu. Porazili jsme nejlepší kluby na světě. Hráči City a Liverpoolu v tomhle ročníku byli neuvěřitelní. Liverpool odehrál skvělý zápas, ale my měli jednu šanci a dali gól,“ uvedl Courtois po zápasu.

Real má již čtrnáctý triumf v Lize mistrů. S vítězstvím ve španělské La Lize navíc slaví double. Naopak pro Liverpool končí sezóna velmi nešťastně. Realu se chtěl pomstít za prohrané finále z roku 2018. Navíc si hráči Reds zcela jistě chtěli spravit chuť poté, co jim vítězství v anglické Premier League uteklo o jeden bod, který ztráceli na šampiony z Manchesteru City.

Tagy: