OBRAZEM: Fiala jako čert. Sociální demokraté chtějí s novými vizuály uspět ve volbách

Sociální demokraté (SOCDEM) stále hledají cesty, jak se znovu stát relevantní politickou silou v zemi poté, co před dvěma lety vypadli z Poslanecké sněmovny. V neděli tak představí nové vizuály, se kterými by chtěli uspět ve volbách v příštím roce. Předsedu strany Michala Šmardu ukazují jako protiklad premiéra Petra Fialy (ODS), který je vyobrazen jako čert.

„Sociální demokracie zahajuje politickou kampaň. V příštím roce Českou republiku čekají volby do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Hned v následujícím roce budou volby do Poslanecké sněmovny. Sociální demokracie v nich chce uspět a chceme, aby hlas našich voličů byl opět silně slyšet,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zdroj blízký SOCDEM.

ČTĚTE TAKÉ: Náhrady za home office už od října? Jurečka představil výpočet jejich výše do poslední koruny

Kampaň chtějí postavit na údajném sobectví současné vlády. „Cílem první části kampaně je každému velmi srozumitelným způsobem představit symboly sobectví a konfrontovat je s hodnotami lidskosti. Vláda a její předseda se chovají vůči lidem sobecky, jsou jim lhostejné osudy jednotlivých lidí a hojí díry v rozpočtu na jejich úkor. Vláda nemá odvahu vybírat daně od těch, kteří na běžných lidech vydělávají nejvíce – velkých korporací a oligarchů,“ popsal zdroj.

Vizuály, které zobrazují Fialu jako čerta, mají být podle slov sociálních demokratů pojaté lidsky. „Používáme každému blízkou formu sdělení. Kdo někdy nepočmáral nějaký plakát nebo alespoň fotku z časopise? I tuto, na první pohled, konfrontační část kampaně, jsme pojali hravě. Na ni budou navazovat další části, v nichž představíme svůj program a osobnosti, které za ním stojí,“ vysvětlil.

Do kampaně investuje v minulosti jedna z dominantních politických stran více než 100 milionů korun. „Celkové náklady kampaní v příštích dvou letech přesáhnou částku 100 milionů korun. Většinu těchto peněz získáme transparentním a efektivním prodejem části nemovitého majetku. Zbytek lepším hospodařením s výnosným majetkem. Snad se podaří zajistit i sponzoring,”  sdělil statutární místopředseda Sociální demokracie Igor Bruzl.

SOCDEM nad pět procent?

Sociální demokraté svou víru v návrat do vysoké politiky vážou na některé průzkumy, které jim dávají kolem pěti procent preferencí. Nedávno jim je přisuzovala například agentura Median. „Naše preference postupně rostou a jsou vyšší než u některých vládních stran. Jsme v pozici lídra na levicové části politického spektra. Jednoznačným cílem je uspět v nejbližších volbách a dostat se do první politické ligy,“ uvedl předseda strany Michal Šmarda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dezorientovaný Fiala je nově trenér Liverpoolu, říká Babiš. S Okamurou nemluvím, to Schillerová, dodává

Experti jsou však k osudu tradiční strany méně optimističtí. „Pochybuji, že skutečně stojí na prahu Sněmovny, protože výsledky jsou hodně rozkolísané. Kdyby to náhodou dopadlo, snažila by se asi raději být třetí silou, aby byla koaličním subjektem více partnerů, nebo by mohla jít variantou nějaké konstruktivní opozice, která by pro ni jistě byla ozdravná,“ sdělil nedávno pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Podle politologa Ladislava Mrklase by sociální demokraté přece jen mohli být pro některé voliče alternativou současné opozice. „Jestli existuje nějaký prostor pro voliče, kteří nechtějí volit ani vládní koalici, ale ani Babišův populismus nebo radikalismus SPD, má sociální demokracie pořád jistou šanci na resuscitaci. Může se kostrbatě znovu dostat do Sněmovny a stát se pomyslným jazýčkem na vahách. Průzkumy ale sociální demokracii vždy přeceňovaly,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
Andrej Babiš ODS Petr Fiala ČSSD volby Michal Šmarda Česko volby do Evropského parlamentu Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR volby do Poslanecké sněmovny PČR SOCDEM