OBRAZEM: Maroko zasáhlo stoleté zemětřesení. Budovy se zhroutily jako domečky z karet

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly lidi do ulic. Podle marocké vlády si živelní katastrofa vyžádala nejméně 2 012 obětí, 2 059 lidí je zraněných, z toho přes 1 404 je v kritickém stavu.

Nejblíže epicentru zemětřesení se nachází Marrákeš. Ve staré části města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Největší škody se ale podle tamního ministerstva vnitra staly mimo města.

ČTĚTE TAKÉ: Více než tisíc mrtvých. Obyvatelé Maroka popisují ničivé zemětřesení: Prožili jsme noc hrůzy

„Problém je v tom, že tam, kde jsou ničivá zemětřesení vzácná, tak budovy prostě nejsou konstruovány dostatečně robustně, aby se vyrovnaly se silným otřesem země,“ vysvětlil podle AP Bill McGuire, emeritní profesor geofyzikálních a klimatických rizik na University College v Londýně. Přímo v Marrákeši byla podle AP poškozena i slavná mešita Koutoubia, která byla postavena ve 12. století.

Země se začala otřásat v pátek pozdě večer. Epicentrum se nacházelo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Jak napsal web BBC, epicentrum bylo v odlehlé oblasti poměrně mělké. Otřesy byly údajně cítit i v hlavním městě Rabatu, které je vzdálené asi 350 kilometrů.

Zemětřesení zaznamenali také v sousedním Alžírsku. Tam ale podle úřadů nezpůsobilo žádné škody a nevyžádalo si ani oběti na životech. České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z řad českých občanů.

Tagy: