OBRAZEM: Mrtvá těla na ulicích a trosky budov. Nové snímky odhalují zkázu Mariupolu

Ruská armáda obléhá Mariupol už 40 dní. V ukrajinském městě, které mělo před začátkem ruské invaze zhruba 400 tisíc obyvatel, podle místních úřadů nadále zůstává více než 100 tisíc civilistů. V regionu již evidují přes pět tisíc mrtvých. Speciální jednotka batalion Azov zveřejnila záběry, které zachycují rozsah škod.

Rusové Mariupol dennodenně ostřelují. Podle odhadů je ve městě zničených zhruba 90 procent tamních domů. Vyplývá to z nově zveřejněných leteckých snímků pořízených plukem batalion Azov.

Azov rovněž zmínil, že se ve městě nadále nachází více než 100 tisíc civilistů. Jejich evakuace znemožňují ruské jednotky. Ty totiž ostřelují i místa, která mají sloužit jako evakuační koridory. Ve vybombardovaném městě navíc nefungují dodávky elektřiny ani tepla. Rovněž je problém s nedostatkem vody, potravin a léků.

Rusko chce město dobýt za každou cenu. Moskvě by to umožnilo propojit Krym se separatistickými oblastmi na ukrajinské straně i po souši, a zajistit si tak úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře. Ukrajinci se však nehodlají vzdát bez boje.

Podle analytiků by boje o Mariupol v nadcházejících dnech mohly být ještě brutálnější. Rusko totiž přehodnotilo svůj původní plán dobýt Kyjev a nyní hodlá většinu svých jednotek přesunout právě na východ Ukrajiny. Podle starosty Mariupolu ukrajinská armáda nadále kontroluje většinu města. Rusové však kontrolují některé čtvrti na periferii. I v centru města dochází k tvrdým bojům.

Tagy: