OBRAZEM: Na Havaji znamenají písmena HR na domě smrt. Jeden z přeživších na oheň ale vyzrál

Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti. Domy, kde naleznou lidské ostatky, označují písmeny HR. Co do počtu mrtvých je tak oheň na Maui nejhorším požárem v USA za posledních 100 let. Někteří ale měli i štěstí.

Plameny na ostrově Maui zpustošily především historické město Lahaina, kde na západním pobřeží sežehly asi tisícovku domů. Na místě působí záchranáři i psi vycvičení k hledání lidských ostatků. Domy, které záchranáři prohledali, označují svítivě oranžovým křížkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se dovolená změní v boj o život. Destinace, kde je třeba dát pozor na žraloky

Písmeny HR (human remains) pak místa, kde objeví lidské ostatky. Požár poháněný silným větrem, za který podle meteorologů částečně mohl hurikán míjející ostrov, město zachvátil v úterý.

„Bude to jistě nejhorší přírodní katastrofa, která kdy Havaj potkala. Nyní se soustředíme na to, abychom propojili lidi, jakmile to bude možné, zajistili jim ubytování a zdravotní péči,“ sdělil havajský guvernér Josh Green, který se v sobotu vydal do zpustošené Lahainy. Upozornil, že počty obětí budou zřejmě ještě stoupat. Dříve uvedl, že se stále pohřešují stovky lidí.

Na místě jsou kvůli poškození vysílačů problémy se signálem. Kromě toho se očekává, že na západním pobřeží budou po několik týdnů trvat výpadky proudu. Pokrytí signálem zatím supluje síť wi-fi, kterou zajišťují dvě dodávky umístěné ve veřejných parcích. Internet je zdarma, vozy poskytli dárci. Lidé si v nich mohou také dobít své mobilní telefony, uvedly úřady na Maui ve své pravidelné zprávě o vývoji událostí.

Přístřeší podle dřívějšího oznámení úřadů po katastrofě potřebuje asi 4 500 lidí. V západní části ostrova bylo podle guvernéra zničeno nejméně 2 200 domů. Úřady už zajistily tisíc pokojů pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, i pro zasahující a dobrovolníky, kteří na místě pomáhají, uvedl podle stanice CNN guvernér Green. Na ostrově je také šest nouzových center, kam se mohou lidé uchýlit.

Zázrak v hrůzné chvíli

V tom všem neštěstí ale americký deník The New York Times upozornil na jeden příběh se šťastným koncem. V jeho středu stojí 42letý Ariel Quiroz.

Krátce před tím, než k jeho domu na Havaji dorazily plameny, všimnul si, že jeho soused polévá vlastní nemovitost vodou. Quiroz si uvědomil, že by to mohlo pomoci dům ochránit, a proto udělal to samé. Pak společně s manželkou uprchl před blížící se katastrofou.

Domů se vrátil pátek, kdy už živel sežehl všechno kolem. Tedy až na jeho dům, který skutečně zůstal relativně nepoškozený. Quiroz ale vypověděl, že kvůli zápachu z popela a chemikálií se v něm prozatím nedá žít. Budovy naproti přes ulici (tedy zřejmě i s nemovitostí souseda) shořely.

Katastrofa na Havaji připomíná požár z roku 2018, který dostal název Camp Fire a srovnal se zemí většinu města Paradise na severu Kalifornie. Plameny tehdy zuřily i na jiných místech slunného státu. Oheň během tří týdnů zničil téměř 19 000 domů a spálil plochu o rozměru 620 kilometrů čtverečních.

Tagy: