PŘEHLEDNĚ: Když se dovolená změní v boj o život. Destinace, kde je třeba dát pozor na žraloky

Žralok tygří patří mezi nejnebezpečnější druhy žraloků

Egypt nebo Bahamy. Právě tyto oblasti v posledních týdnech hlásí děsivé útoky žraloků, které mnohdy končí i fatálně. Nejedná se však o ty nejnebezpečnější země, ostrovy či pláže, na nichž může obávaný predátor člověka poranit nebo usmrtit. Které oblasti patří mezi nechvalně proslulé a proč tomu tak je? Redakce CNN Prima NEWS připravila jejich přehled.

Každoročně je na celém světě zaznamenáno několik desítek útoků žraloka na člověka. Podle dat Mezinárodního souboru žraločích útoku (ISAF) Floridského přírodovědného muzea bylo v roce 2022 vyšetřováno 108 střetů mezi obávaným predátorem a možnou obětí. V 57 případech se jednalo o nevyprovokované kousnutí, v 32 případech bylo napadení vyprovokované – jedná se zejména o potápěče, kteří svým chováním obtěžovali žraloky či harpunáře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žralok plaval kousek od pobřeží v Řecku. Překvapil místního rybáře, video obletělo internet

Veřejností v poslední době otřásl zejména případ Rusa, kterého žralok napadl a usmrtil v egyptské Hurghadě. Tato oblíbená dovolenková destinace se však v počtu útoků žraloka na člověka ani v nejmenším nepřibližuje oblastem, kde jsou hlášeny desítky napadení. Které patří mezi ty nejnebezpečnější?

Fraser Island, Austrálie

Jedná se o největší písečný ostrov na světě, jenž se nachází u pobřeží Queenslandu. Na jeho plážích se vyskytují silné mořské proudy, které mohou plavce záhy odnést i daleko od břehu. V oblasti se vyskytují různé druhy žraloků včetně bělavých a tygřích, kteří patří mezi nejnebezpečnější.  A to zvyšuje potenciální nebezpečí napadení, píše web Travel Noire. Od roku 1700 bylo v okolí Queenslandu evidováno 199 žraločích útoků, v roce 2022 jich bylo devět.

Bondi Beach, Austrálie

Východoaustralské pobřeží patří vzhledem k velkému množství žraloků a počtu lidí, kteří se ve vodě koupou, k místům s největším procentem napadení žralokem na světě. Právě z toho důvodu je pobřeží opatřeno ochrannými sítěmi, které mají predátory držet dále od plavců. Oblast Nového Jižního Walesu patří mezi nejohroženější australské oblasti, co se možného útoku žraloka týče. Od roku 1700 zde bylo evidováno 271 napadení.

Do povědomí veřejnosti se pláž Bondi dostala například v letech 2006 – kdy tři žraloci bělaví usmrtili mladou ženu – a 2008, kdy v oblasti zemřel po napadení stejným druhem žraloka 16letý mladík. Tyto a další násilné události vynesly Bondi na vrchol seznamů světových pláží zamořených žraloky.

Recife, Brazílie

Nechvalně proslulá pláž se nachází v brazilském regionu Pernambuco. Obyvatelé si jsou moc dobře vědomi toho, že musejí být při koupání obezřetní, nezkušení turisté se však vystavují obrovskému nebezpečí. Tato oblast je totiž zamořena žraloky bělavými, kteří podle National Geographic patří mezi tři druhy predátorů, u nichž je nejpravděpodobnější, že napadnou člověka. Dále se jedná o žraloka tygřího a velkého bílého. Příčinu problému s útoky žraloků lidé vidí v rozvoji přístavu Suape, jenž vyžaduje vyhloubení ústí řek a výstavbu doků napříč oceánem. V regionu bylo od roku 1931 evidováno 62 útoků. V roce 2022 se řešil jeden případ.

Praia de Boa Viagem, Brazílie

Jedná se o oblíbenou městskou pláž v letovisku Recife v Brazílii. Získala si pověst místa s vysokým počtem žraločích útoků, což se připisuje především přítomnosti značné populace žraloků tygřích v oblasti.

New Smyrna Beach, Florida, USA

Pláž se nachází na východním pobřeží Floridy. Jedná se o jedno z nejznámějších míst na světě, kde dochází k útokům žraloka na člověka. Je zde evidován vysoký počet setkání se žraloky, především s druhy černoploutvý a krátkoploutvý. Od roku 2010 do 13. ledna 2023 zaznamenala pláž New Smyrna dvakrát více žraločích útoků než kterákoliv jiná pláž. Podle dat ISAF pouze v USA – kde je evidováno nejvíce útoků na celém světě – bylo v roce 2022 napadeno 41 lidí, přičemž jeden v důsledku útoku zemřel. Celkem k 16 z nich došlo právě na Floridě. I letos jsou již ve státě evidovány útoky. Mladík, který napadení přežil, na konci května popsal, jak jeho boj o život probíhal.

Jižní Karolína, USA

Od roku 1837 bylo v Jižní Karolíně evidováno více než 100 žraločích útoků. Ve vodách kolem Jižní Karolíny mohou lidé najítmnoho druhů žraloků. Žraloci píseční a kladivounovití patří mezi druhy, které jsou typicky klidné. V oblasti se však vyskytují i agresivnější druhy, jako bělaví a tygří. Tito žraloci si lokalitu vybírají zejména kvůli ideálním podmínkám pro hnízdění a shánění potravy.

Coastline, Kalifornie, USA

Od roku 1837 bylo v Kalifornii evidováno více než 130 žraločích útoků. Mnohem pravděpodobněji k nim však dojde směrem k severnímu pobřeží, tedy v takzvaném Červeném trojúhelníku. Právě v této oblasti je možné narazit na i velkého bílého žraloka. Kalifornie je třetím státem USA v počtu nevyprovokovaných žraločích útoků – hned za Floridou a Havají. Od roku 1580 do současnosti bylo v USA evidováno 1 604 útoků žraloka na člověka, tedy nejvíce na světě.

Maui, Havaj

Havaj leží uprostřed Tichého oceánu, není proto překvapením, že je častým místem pro žraločí útoky. Podstatná část z napadených je pak evidována u ostrova Maui, který je druhým největším ostrovem Havaje. Pláže, o nichž je známo, že mají v okolí vysokou populaci žraloků, zahrnují Makena Point, Kalamu, Paulaueu a Olowalu. Oproti zbytku Spojených států však Havaj ročně zaznamenává pouze několik jednotek útoků. V roce 2022 jich bylo evidováno pět – jeden však skončil smrtí napadeného. Otřesný zážitek kajakáře z letošního května zachytila kamera.

Gansbaai, Jihoafrická republika

Gansbaai, město velkých bílých žraloků. I tak by se dalo toto místo v Jihoafrické republice nazvat. Právě hojný výskyt těchto nebezpečných predátorů Gansbaai ve světě proslavilo. Řada turistů do města míří právě kvůli klecovému potápění s těmito tvory. Oblast žraloky přitahuje například kvůli v kolonii několika desítek tisíc lachtanů, kteří obývají úzký průliv mezi ostrovem Dyer Island a Geyser Rock, známý jako Shark Alley. V roce 2022 byly v Jihoafrické republice evidovány pouze dva útoky žraloka – oba však skončily smrtí.

Réunion, Indický oceán

Ostrov Réunion je domovem smaragdové krajiny, úžasných pláží – a spousty žraloků. Navzdory skutečnosti, že v poslední době u pobřeží ostrova nebylo evidováno mnoho útoků, jejich počet ve světovém měřítku není zanedbatelný. Od roku 1828 zde bylo evidováno 47 útoků. Pro představu, v Egyptě, který leží poměrně nedaleko, jich bylo za stejnou dobu zaznamenáno pouze 24. Dvě třetiny nejagresivnějších druhů tvoří žraloci bělaví a tygří, kteří hlídkují ve vodách poblíž ostrova.

Tagy: