OBRAZEM: Ukrajinci se připravují na válku. Se zbraněmi se učí zacházet i ženy a senioři

Ve velkých ukrajinských městech lidé o víkendu cvičili civilní obranu, evakuaci a domobranu. Se zbraněmi se učili zacházet i senioři a ženy. Součástí výcviku bylo například i školení první pomoci nebo seznámení se s výbušninami, upozornil Radiožurnál. Ukrajinci tak reagují na vyhrocenou situaci na hranicích s Ruskem.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic přes sto tisíc vojáků. Vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině.

Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Ukrajina v neděli požádala Rusko a další země sdružené v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) o setkání do 48 hodin, na němž by se diskutovalo o posilování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Podle nějž Rusko neodpovědělo na dřívější žádost Ukrajiny, aby nabídlo vysvětlení svých vojenských manévrů.

„Pokud to Rusko myslí vážně, když mluví o nedělitelnosti bezpečnosti v prostoru OBSE, musí naplnit svůj závazek vojenské transparentnosti, aby zmírnilo napětí a posílilo bezpečnost pro všechny,“ uvedl ukrajinský ministr.

Fiala: Situaci bereme vážně

Podle Kuleby vznáší Ukrajina požadavky na Rusko v souladu s Vídeňským dokumentem, což je smlouva mezi státy OBSE z počátku 90. let, jejímž cílem je zajistit větší otevřenost a transparentnost vojenských aktivit v regionu členských zemí.

O napětí na ukrajinsko-ruské hranici jednal v neděli i český premiér Petr Fiala (ODS) s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a dalšími unijními lídry. „Situaci bereme vážně,“ napsal předseda vlády na Twitter. České ministerstvo zahraničí kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině v sobotu varovalo před cestami na Ukrajinu a do Běloruska. O situaci denně jedná jeho pracovní skupina.

Tagy:
Moskva Evropa Twitter Ukrajina USA Rusko Kyjev Washington, D.C. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě