Ruský velvyslanec: Putin se*e na sankce Západu. Jeho odpověď na tlak může být silná

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin kašle na riziko západních sankcí, pokud by jeho země napadla Ukrajinu, řekl ruský velvyslanec ve Švédsku Viktor Tatarintsev v rozhovoru pro švédské noviny Aftonbladet. Dodal, že čím víc bude Západ tlačit na Rusko, tím silnější může být ruská odpověď. Reagoval tak na vypjatou situaci na ukrajinských hranicích, podél nichž se podle odhadů shromáždilo kolem 130 tisíc ruských vojáků.

„Čím více bude Západ tlačit na Rusko, tím silnější bude ruská odpověď,“ prohlásil Viktor Tatarintsev v otevřeném rozhovoru pro švédské noviny Aftonbladet s tím, že Západ nepochopil mentalitu jeho země. Podle něj je válka to poslední, co si lidé v Rusku přejí, upozornil Daily Mail.

Ruský velvyslanec ve Švédsku v rozhovoru také řekl, že Rusko se v souvislosti s hrozbou sankcí od Západu stalo soběstačnějším a zvýšilo vývoz. „Nemáme italské nebo švýcarské sýry, ale naučili jsme se vyrábět stejně dobré ruské sýry podle italských a švýcarských receptur,“ zdůraznil.

V sobotu totiž britská ministryně zahraničí Liz Trussová na Twitteru uvedla, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, bude čelit masivním důsledkům, včetně „přísných sankcí“. Podle Tatarintseva ale Rusko na sankce Západu „kašle“.

„Promiňte mi můj výraz, ale my na všechny jejich sankce se*eme. Už jsme měli tolik sankcí a v tomto smyslu měly pozitivní vliv na naši ekonomiku a zemědělství. Nové sankce nejsou nic pozitivního, ale nejsou tak špatné, jak to Západ prezentuje,“ uvedl. Zvažované sankce by se mohly týkat ruských podniků i jednotlivců v řadě důležitých odvětví, jako jsou chemický průmysl, obrana, těžební průmysl, informační a komunikační technologie i finanční služby.

Putin může udeřit kdykoliv

Velvyslanec to uvedl poté, co se podle fotografií balí a opouštějí město Doněck američtí pracovníci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která monitoruje osmiletý konflikt na separatistickém východě Ukrajiny. Doněck je od roku 2014 v držení povstalců podporovaných Ruskem.

Američané se začali evakuovat poté, co britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis prohlásil, že k ruské invazi může dojít „bezprostředně“. Podle tamního ministra obrany Bena Wallace Putin může udeřit „kdykoliv“. Německo navíc varovalo, že napětí mezi Ruskem a Ukrajinou dosáhlo „kritického bodu“.

Podél ukrajinských hranic je podle odhadů shromážděno přes 130 tisíc ruských vojáků. USA, Spojené království i další evropské státy varovaly své občany, aby opustili zemi, dokud je čas.

Tagy:
Vladimir Putin Švédsko vojáci rozhovor Ukrajina Západ sankce velvyslanec Rusko Doněck Viktor Tatarintsev Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě západní svět Aftonbladet