OBRAZEM: Olympijské kolekce budí vášně, výsměch sklízí i USA. Podívejte se, kdo naopak oslnil

Kontroverze kolem olympijské kolekce návrháře Jana Černého jasně ukázala, že oblečení sportovců není jen doplňkem, ale důležitou součástí celé události. To platí obzvláště, když se sportovní svátek koná ve městě módy – Paříži. Kritika i chvála se ozývají nejen doma, ale i v zahraničí.

Francie

Začneme pořadatelskou zemí. Tam dostala modely na starost slavná francouzská luxusní značka Berluti, založená v roce 1895. „Je to velká výzva, zvláště pro dům, jako jsme my,“ řekla Agnès Filliouxová, ředitelka industrializace společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Líbí se vám nová olympijská kolekce? Emma Smetana nebo Majk Spirit mají jasno

Sportovci budou oblečeni do bílé košile a tmavě modrého smokingového saka se šálovou klopou v barvách francouzské vlajky: vínové, bílé a blankytně modré. K saku budou mít muži sladěné kalhoty a tenisky. Ženy budou mít na výběr také zavinovací sukni a lakované mokasíny.

„Převzali jsme stávající ikonické modely Berluti, ale přepracovali jsme je tak, aby byly co nejpohodlnější a co nejvíce symbolické,“ vysvětlila Filliouxová.

USA

Oblečení amerického týmu pro olympijské hry 2024 již podeváté navrhla značka Ralph Lauren. „Jsme velmi hrdí na to, že můžeme opět zajistit oblečení pro tým USA,“ uvedl pro CNN David Lauren, ředitel značky. „Velmi úzce jsme spolupracovali se sportovci a olympijským výborem, abychom vytvořili kolekci, která vypráví příběh o Americe,“ dodal.

Na zahajovacím ceremoniálu budou atleti oblečeni do klasického námořnického saka Ralph Lauren s červenobílými detaily, doplněného o pruhovanou oxfordskou košili, a námořnickou pletenou kravatu a světlé džíny. Tento model se setkal s nepochopením u části Američanů, kteří tvrdí, že spíše než samotnou Ameriku reprezentuje americkou elitu, která navštěvuje drahé školy a prázdninové domy, píše deník Time.

S kritikou se setkala i kolekce na závěrečný ceremoniál. Ralph Lauren navrhl pro tuto příležitost bundu ve stylu závodníků aut s americkými nášivkami. Tento model zaujal i internetové vtipálky, kteří jej přirovnávají k oblečení Rickyho Bobbyho, postavy z filmu Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec, kterou ztvárnil herec Will Ferrell. Případně naznačují, že více než na olympiádu se tento oděv hodí na automobilové závody. „Nascar je teď olympijský sport?“ napsal jeden z kritiků na sociální síti X.

Ukrajina

Pro ukrajinské sportovce navrhla kolekci polská značka 4F. „Naše uniformy zdůrazňují národní identitu Ukrajiny,“ cituje manažera značky Ivana Sapa web The New Voice of Ukraine.

Design obsahuje kombinaci pšeničných motivů a tradiční výšivky. Pšenice symbolizuje růst a prosperitu. Ve výšivce je také zakódováno slovo „vítězství“, které má inspirovat všechny Ukrajince nejen během olympijských her, ale i po nich.

Mongolsko

Nejopěvovanější kolekci letošního roku má zatím Mongolsko. Oblečení pro zahajovací a závěrečný ceremoniál se složitě vyšívanými vestami, plisovanými róbami a doplňky inspirovanými tradičním oděvem vzbudilo po představení minulý týden doslova bouři na sociálních sítích, uvedlo zpravodajství CNN.

A není divu, podle Mongolského národního olympijského výboru trvalo zhotovení každé uniformy v průměru 20 hodin.

Návrhy jsou dílem značky Michel&Amazonka se sídlem v Ulánbátaru. Oděvy vyjadřují podstatu mongolské tradice a kultury, jen ze současného pohledu, doplnila firma.

Každá uniforma také zobrazuje různé symboly a motivy spojené s olympijskými hrami v Paříži i se samotnou zemí. Při bližším prozkoumání si můžete všimnout například Eiffelovy věže, olympijských kruhů, olympijského ohně či ideogramu Soyombo.

Čína

Čínský olympijský výbor minulý měsíc představil své uniformy pro medailový ceremoniál na olympijských hrách v Paříži. „Oblečení dračího šampiona“ je vyrobeno v tradičním stylu v bílé barvě a zdobené dračími šupinami, což zdůrazňuje kulturní dědictví Číny a ducha jejích sportovců.

„Rok 2024 je shodou okolností Rokem draka, takže si myslím, že je to příznivé znamení,“ řekl pro zpravodajství CGTN čínský boxer Li Qian. „Doufám, že si na pařížských hrách budu moci vzít tuto uniformu na vrchol pódia,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Olympijská kolekce není šílený kostým, hájí se návrhář Černý. Prozradil, co ho inspirovalo

Tagy: