OBRAZEM: Peklo na zemi. Země se otevřela a do islandského města vstoupila hořící hrůza

Láva u islandského města Grindavíku

Láva na Islandu ničí město

Island postihla druhá sopečná erupce za necelý měsíc, poloostrov Reykjanes se proměnil v ohnivé peklo. Láva tryskající z hlubin Země překonala bariéry a rozlila se po Grindavíku. Do světa letí fotky a videa naprosté zkázy.

Láva vyvřela na povrch jen kousek od dvoutisícového města Grindavík. Už několik hodin před zatím poslední erupcí zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novou intenzivní sérii více než 200 zemských otřesů. Nejsilnější z nich, o síle 3,5 stupně, evidoval v neděli ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchem je v pohybu a že pravděpodobnost erupce je vysoká.

Nebylo na co čekat, Grundavík byl kompletně evakuován.

Na další fotografii pořízené ze vzduchu je vidět, že erupce probíhaly z pohledu obyvatel Grindavíku skutečně hned za humny.

Pro Středevropana je síla řádícího živlu téměř nepředstavitelná. Rozsah toho, co se na poloostrově Reykjanes děje, naznačuje následující video.

Lidé se snažili zastavit lávu všemožnými bariérami. Nic z toho však nakonec nepomohlo, příroda si poradila. Bagry a další technika se na poslední chvíli stahovaly pryč.

Některé obrázky z Islandu jsou apokalyptické s doslovnou přímočarostí, jiné jako kdyby všechnu hrůzu jen cudně naznačovaly.

Islandskému infernu se věnuje i spousta účtů na sociálních sítích.

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že nikdo není v ohrožení života. Potvrdil, že Grindavík byl přes noc úspěšně evakuován. Zničena může být některá infrastruktura, provoz letiště v Keflavíku ale nemá přírodní živel ohrozit.

Na poloostrově Reykjanes jde o pátou erupci od roku 2021. Při předvánoční erupci i české ministerstvo zahraničí občanům doporučilo, aby do tamní oblasti necestovali.

Starosta Grindavíku Fannar Jonasson označil erupci za velký šok pro obyvatele. Situaci popisuje jako zlověstnou. Obyvatelé města se po první erupci mohli 22. prosince vrátit do svých domovů. V dalších týdnech byly kolem vulkánu postaveny ochranné valy v naději, že se podaří lávu odklonit od města. Stěny bariér severně od Grindaviku však byly prolomeny a láva je nyní v ulicích města.

Tagy: