OBRAZEM: Po celém Česku probíhá pieta za zemřelé. Ke Karolinu dorazili Fiala či Bartoš

Lidé uctívají památku zemřelých při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy svíčkami, květinami či tichou vzpomínkou. Vedle hlavního pietního místa před Karolinem a okolo Palachova náměstí vznikla další i před fakultami mimopražských univerzit. Mezi truchlícími před rektorátem Univerzity Karlovy se objevili s květinami i někteří politici.

Krátce po incidentu, který si vyžádal 14 obětí a 25 zraněných, začali lidé před branou Karolina zapalovat svíčky. Lidé na místo stále přicházejí, jednotlivě nebo ve skupinkách. I přes deštivé počasí a mnohdy bez deštníků tam lidé v tichu setrvávají i několik minut. Dobrovolníci z univerzity přítomným rozdávají letáky s kontakty na krizové linky a psychologickou pomoc.

ČTĚTE TAKÉ: Střelbu nepřežila ředitelka Ústavu hudební vědy, nesmírně krutá zpráva, oznámila škola

K truchlícím se přidal i premiér Petr Fiala (ODS). Kytici přišli položit například i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nebo britský velvyslanec v Praze Matt Field.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Fiala se k lidem před Karolinem přidal kolem 10:00. Na sociální síti X v pátek současně vyzval k citlivému a ohleduplnému přístupu k tragédii na fakultě, ke zdržení se rychlých soudů a k nešíření neověřených informací. Opět mimo jiné poděkoval těm, kteří se aktivně podíleli na tom, že obětí nebylo více – policii, zdravotníkům a všem ostatním. Už ve čtvrtek vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

Filozofická fakulta je uzavřena

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha je po střelbě stále uzavřena. Je obehnaná páskou a policisté hlídají, aby do budovy nikdo nevstupoval. Další policisté v budově zůstávají, mimo jiné z ní vynášeli věci v neprůhledných pytlech.

Před fakultou zůstává stan Českého červeného kříže, jehož pracovníci se spolu s hasiči podle informací na síti X ve čtvrtek starali o evakuované a poskytovali jim psychologickou pomoc.

Doprava se do okolí fakulty už vrátila a lidé mohou opět využívat i přilehlou stanici metra Staroměstská. Podle informací na webu pražského dopravního podniku byl provoz tramvají a metra obnoven v noci na pátek a autobusy tam jezdí od rána.

K TÉMATU: Prostřelený hrudník i končetiny. Nemocnice operovaly zraněné ze střelby, jak na tom jsou?

Tagy: