OBRAZEM: Pohoda, káva a zaseklý tank u cirkusu? Obsazený Rostov je svědkem bizarních výjevů

Vagnerovci pod vedením Jevgenije Prigožina obsadili ruský Rostov na Donu. (24. června 2023)

Expert popsal strategii vagnerovců a Prigožina

Pózování se žoldnéři, zaseklý tank v bráně do cirkusu či venčení pejsků mezi obrněnými vozidly. Takových výjevů se dočkali obyvatelé ruského Rostova na Donu, který v noci na sobotu obsadila Vagnerova skupina pod velením Jevgenije Prigožina. Milionové město získali rebelující bojovníci téměř bez výstřelu, ba naopak si podle některých fotografií užívají relativního klidu. Stihli si například zajít pro kávu, dát si hamburger v místní kopii sítě McDonald’s a fotit se s překvapenými místními. Idylka ale nejspíše brzy skončí – k městu míří kadyrovci, kteří stojí na straně režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zatímco ‚‚znuděný‘‘ uklízeč zametá chodníky na jedné z hlavních křižovatek v centru města, okolo projíždějí bojová vozidla pěchoty Vagnerovy skupiny. Takový „normální den“ v ruském Rostově na Donu ilustruje jedno z desítek videí, která se virálně šíří sociálními sítěmi. Ne všichni si dle záběrů dělají těžkou hlavu z faktu, že jsou svědky vojenské rebelie proti vládnoucí garnituře v Kremlu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin je bezohledný psychopat, ale ne idiot. Pracuje pro něj zkušená elita, říká Visingr

Další rostovští obyvatelé naopak neskrývají zvědavost, skoro až nadšení. Rodiny s dětmi se fotí s pózujícími vagnerovci i na korbách zaparkovaných tanků, jako kdyby do města přijel cirkusový ansámbl.

Někteří místní přinesli vojákům i jídlo a pití na uvítanou, jiní se k nim vydali za doprovodu domácích mazlíčků. U vchodu rostovského cirkusu se navíc zasekl tank ruské armády. Městem v jednu chvíli zazněla také píseň Because I Got High od skupiny Afroman, která pojednává o kouření marihuany. Později odpoledne se ale na sítích objevila také videa, že mezi obyvateli a vagnerovci dochází k hádkám i potyčkám.

Sami žoldnéři měli ještě dopoledne odpočinkový režim. Na několika fotografiích se objevili s kávou v ruce, další video zase ukazuje vagnerovce, jak dumají nad výběrem hamburgerů ve fastfoodovém řetězci Vkusno i Točka (tedy kopii amerického McDonald's). Slunečný sobotní den mnozí využili k odpočinku na korbách bojových vozidel s plechovkou coly.

Už první videa z obsazování města naznačila, že ne všichni měli sebemenší ponětí, co se vlastně děje. Záběry například ukazují vagnerovce zaujímající palebné pozice u jednoho z ruských armádních velitelství. Z pohodlí nedalekého parku celému procesu přihlíželi civilisté, kteří akci vysílali živě na sociálních sítích.

Dá se nicméně očekávat, že relativní ‚‚klid‘‘ v Rostově bude mít jepičí život. Do města zamířili kadyrovci, kteří vyjádřili podporu Putinovi. V nejbližších hodinách tak pravděpodobně dojde k dalším přestřelkám mezi žoldnéři a čečenskými jednotkami, kterým velí Ramzan Kadyrov.

„To, co se děje, je zpochybnění státu. A je nutné, aby se vzhledem k tomuto zpochybnění všichni sešikovali za národním vůdcem: armáda, bezpečnostní složky, gubernátoři, obyvatelstvo,“ uvedl Kadyrov v prohlášení zveřejněném na Telegramu.

Jakou silou disponuje Prigožin a jeho vagnerovci? Na rozbor od bezpečnostního analytika Lukáše Visingra se můžete podívat níže:

Tagy:
Vladimir Putin armáda žoldáci vzpoura žoldnéři Rusko Rostov Vagnerova skupina Moskevský Kreml Rostov na Donu Jevgenij Prigožin vágnerovci