Prigožin je bezohledný psychopat, ale ne idiot. Pracuje pro něj zkušená elita, říká Visingr

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Lukáš Visingr o ukrajinských vzdušných silách a dronech

Jádro vagnerovců tvoří několik tisíc elitních žoldnéřů. Ti průměrného ruského vojáka převyšují o světelné roky, uvedl bezpečnostní analytik a vojenský expert Lukáš Visingr pro redakci CNN Prima NEWS. Šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina označil za schopného manažera, který má mnohem lepší logistické schopnosti než ruská armáda. „Je to sice nemilosrdný a bezohledný psychopat, ale není to idiot,“ podotkl Visingr.

Prigožinovi se podařilo k sobotnímu odpoledni obsadit klíčová vojenská stanoviště v Rostovu na Donu a ve Voroněži. Nyní chce podle některých spekulací táhnout přímo na Moskvu. Podle Visingra lze z projevu ruského prezidenta Vladimira Putina vyčíst, že se země nachází ve velmi špatné situaci – města, která vagnerovci obsadili, totiž rozhodně nejsou „nějaké pohraniční vesničky“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský chaos Ukrajinci snadno využijí. V Bachmutu dojde ke zlomu, říká americký plukovník

„Je možné, že Prigožinovi podléhá (v Rusku) asi 25 tisíc žoldnéřů, těch opravdu kvalitních ale budou jen jednotky tisíc. Jádro vagnerovců jsou bývalí speciálové, výsadkáři a lidé, kteří prošli už řadou válek, mají bohaté schopnosti a zkušenosti. To je opravdu elita, určitě převyšují průměrného ruského vojáka o světelné roky. Prigožin je logisticky navíc daleko schopnější než ruská armáda,“ zhodnotil expert chaotickou situaci, která odstartovala v pátek večer.

Visingr podobnou rebelii ze strany žoldnéřů očekával, ovšem mnohem později – až v momentě, kdy by Rusko utrpělo těžkou vojenskou porážku na Ukrajině. „Historicky se už opakovaně stalo, že když velmoc prohraje válku, dochází k pokusům o převrat vůči těm, kteří konflikt začali. Může to napovědět, že vojenská situace na Ukrajině je pro Rusko ještě horší, než se zdá,“ pokračoval Visingr.

„Prigožin je sice nemilosrdný a bezohledný psychopat, ale není to idiot. Svým způsobem je velmi schopný jako manažer a logistik. Asi ví, co se na bojišti doopravdy děje. Druhá možnost je – a nevyučuje se s tou první – že jde o jeho preventivní úder. Je zřejmé, že přerostl leckomu přes hlavu. Tlak ze strany ministerstva obrany získat pod kontrolou všechny jeho kontraktory je důkaz toho, že si je chtějí víc podřídit. Prigožin už se začal chovat hodně nezávisle. Prostě se rozhodl, že se vzepře, a řekl si, že už třeba nemá co ztratit,“ popsal bezpečnostní analytik pravděpodobné pozadí vzpoury proti ruskému vojenskému velení.

Visingr upozornil, že od stažení vagnerovců se Ukrajincům podařilo výrazně postoupit u válkou zkoušeného Bachmutu. Nevěří ale, že by šlo o domluvu mezi žoldnéři a obránci. „Je otázka, jestli to Ukrajinci věděli předem, nebo jestli toho využili. Prigožin musel rebelii chystat určitě dny, ne-li týdny, existují k tomu indicie. Ještě včera se objevily informace, že se vagnerovci loučili s rodinami a říkali, ať sledují zprávy. Nemyslím si, že by to bylo koordinované s Ukrajinci – že by pro ně tajně pracoval,“ dodal na závěr.

Kdo je přesně Jevgenij Prigožin a jaká je jeho minulost s Putinem? Na jeho profil se můžete podívat ve videu níže:

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva vojáci žoldáci voják Ukrajina experti žoldnéři Rusko Voroněž Rostov analytik Vagnerova skupina Lukáš Visingr válka na Ukrajině Bachmut Jevgenij Prigožin vágnerovci