OBRAZEM: Ronaldo z noční můry či zkroucený Messi. Virtuální fotbalisté baví internet

Počítačová hra eFootball 2022 se stala terčem internetových fórů a posměšků. Lidé se pozastavují nad nepříliš povedeným technickým stavem a baví se grafickým ztvárněním nejslavnějších fotbalistů. Virtuálním sportovcům se na hřišti třeba kroutí končetiny a mají nepřítomné pohledy. Společnost Konami, která za videohrou stojí, se za problémy omluvila a slíbila nápravu. Podobné technické nedostatky ale nejsou ve hrách ničím neobvyklým.

Bezplatná hra eFootball 2022 vyšla koncem září na mobilní telefony, PC a herní konzole. Mnozí hráči vyhlíželi titul s velkým očekáváním, jelikož v praxi jde o pokračovatele slavné fotbalové série Pro Evolution Soccer. První reakce ze strany uživatelů ale nejsou příliš lichotivé a po několika dnech je z eFootballu jedna z nejhůře hodnocených her na digitálním obchodu Steam.

Hlavním důvodem je technická stránka titulu. Lidé si stěžují na grafické ztvárnění svých oblíbených fotbalistů a v hojném počtu sdílejí obrázky přímo ze hry. Tváře sportovců podle mnohých působí poněkud nepřítomně a napuchle, mnohým nesedí ani mimika obličeje. Nepříliš lichotivému vizuálu se nevyhnuly ani fotbalové hvězdy jako Cristiano Ronaldo, Lionel Messi či Raphaël Varane.

„Vypadají trošku jako po lobotomii. Nebýt skutečnosti, že je hra bezplatná, hned bych žádal vrácení peněz,“ stěžoval si jeden z uživatelů ve své recenzi. Jiní mluví o velké ostudě a porovnávají grafiku hry s konkurenční sérií FIFA, která je na tom podle některých ohlasů o něco lépe.

Grafickou stránkou ale stížnosti nekončí – hráči poukazují také na nepovedenou fyziku a animace, kdy se fotbalisté teleportují za míčem či se jim při běhání za míčem kroutí končetiny, což ilustruje řada videí z eFootballu na sociálních sítích. Terčem kritiky se stalo také ovládání a nedostatek atraktivního obsahu hry.

Velká nespokojenost ze strany uživatelů donutila společnost Konami, která za hrou stojí, aby vydala oficiální prohlášení. V něm se omlouvá za technické nedostatky a slibuje v brzké době nápravu. V průběhu října by měl vyjít bezplatný stahovatelný balíček, který podle vývojářů vyřeší alespoň část ze zmíněných problémů.

Technické problémy, nepovedená grafika či chyby v animacích nicméně nejsou na poli počítačových her ničím neobvyklým. Velkou vlnu nevole vyvolal během loňského prosince netrpělivě očekávaný titul Cyberpunk 2077, který zdaleka nedostál očekávaní hráčů a fanoušků. Hra byla v tak špatném stavu, že ji společnost Sony na chvíli stáhla ze svého e-shopu pro PlayStation.

Tagy: