OBRAZEM: Severní Morava a Slezsko začínají s úklidem povodňové zkázy. Pomáhá i armáda

Klesání hladiny rozvodněných toků na severní Moravě a ve Slezsku postupně odhaluje v plném rozsahu obrázek zkázy. Do zasažených měst a obcí je nyní obnovován mobilní signál a přívod elektřiny. Moravskoslezský kraj zřídil v Ostravě sběrné místo, kam mohou lidé od středy přinést nejen trvanlivé potraviny, ale i například elektrocentrály a vysoušeče. S odklízením škod ve zdevastovaných oblastech pomůže dva tisíce vojáků, informovala v úterý armáda na síti X.

„Moravskoslezský kraj zřídil sběrné místo, kam mohou lidé a firmy od středy 18. září nosit materiální pomoc. Nachází se v Ostravě-Vítkovicích na ulici Halasova 139/50,“ uvedlo hejtmanství v úterý na síti X.

ČTĚTE DÁLE: Oběti povodní hlásí Rumunsko, Polsko i Rakousko. Velká voda zasáhla Česko a dalších pět zemí

Nejvíce jsou v současné chvíli potřeba hygienické potřeby, balená voda a trvanlivé potraviny. Kraj také uvítá dary v podobě technických prostředků, jako jsou vysoušeče, přenosná osvětlení, čerpadla a elektrocentrály. „Za každou pomoc děkujeme a prosíme, noste skutečně pouze požadovaný materiál,“ dodal v příspěvku moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

Do akce byly povolány dva tisíce vojáku

Vláda v pondělí večer na mimořádné schůzi schválila nasazení armádní techniky a až dvou tisíc vojáků k likvidaci následků povodní. První vojáci dorazili do zasažených oblastí už v úterý ráno. Armádní vrtulníky se ovšem zapojovaly do pomoci už o víkendu, kdy se podílely na evakuaci lidí z nejhůře zasažených oblastí či na zásobování. Vojáci mohou být nasazeni až do konce října.

„Budou například stavět náhradní přemostění na místě mostů, které povodně poškodily nebo zničily,“ uvedlo v pondělí ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Pomáhat mají především vojáci 15. ženijního pluku z Bechyně s těžkou technikou.

S udržováním přehledu nad situací od úterý pomáhá podle armády také americký letoun MQ-9 Reaper, který je v ČR v rámci mezinárodního vojenského cvičení Ample Strike.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hejtman Grolich: Opravy po povodních nebude platit jen stát. Volby by se odkládat neměly

Tagy: