Hejtman Grolich: Opravy po povodních nebude platit jen stát. Volby by se odkládat neměly

Hasič leží na zátarasu z pytlů s pískem v zaplaveném železničním podjezdu a kontroluje odčerpávání vody, Bílovice nad Svitavou na Brněnsku,15. září 2024.

K VĚCI (261)

Škody, které jsou na nás, budou z velké části hrazeny z našich peněz, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Narážel tím především na „mýtus“, že peníze krajů a obcí leží nečinně na bankovních účtech, a proto by škody po povodních neměl hradit pouze stát. Zásadní opravy se ale podle Grolicha jižní Moravy stejně netýkají, protože se tam díky včasným preventivním opatřením podařilo udržet vodu v korytech řek. Krajské a senátní volby by podle něj měly proběhnout v řádném termínu.

„I po tornádu, kde došlo dokonce k navýšení spolufinancování, jsme všechny stavby ze 40 procent hradili ze svého. Byla řada staveb, které jsme ani neuplatnili a prostě jsme to uhradili ze svého. Takže s tím počítáme i teď,“ řekl Grolich v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Pokud ministerstvo pro místní rozvoj spustí standardní dotace, Grolich potvrdil, že by je využil.

ČTĚTE TAKÉ: Brněnskou přehradu nechají vodohospodáři přetéct. Voda se nemá rozlít do obydlených míst

Snažil se tím podle svých slov zčásti vyvrátit názor, že by opravy neměl hradit stát, když v pololetí byl evidován rekordní přebytek obcí a krajů ve výši kolem 80 miliard korun. „Ty peníze jsou z velké části zakázkové. Není to tak, že nám je někdo může vzít a použít je na opravu zbořených domů nebo škol. Takhle to opravdu nejde,“ upřesnil Grolich.

Zároveň upřesnil, že s nějakou rezervou pracuje vždy. „Nikdy nejdeme až na strop financí, které máme k dispozici. Co se zatím týká jižní Moravy, na to prostředky určitě mít budeme,“ sdělil Grolich. Přesné škody zatím vyčíslit nedokáže. Ačkoli voda je v korytech řek a nerozlévá se, stále může dojít k sesuvům půdy.

Krajské a senátní volby, plánované na tento pátek a sobotu, by se podle Grolicha měly konat v řádném termínu, přestože účast může být kvůli povodním nižší. Spíše by obce a stát měly usnadnit možnost volit občanům v poničených oblastech. „V podstatě by se ty prostory obešly s volební urnou,“ popsal jeden z možných modelů. Dodal, že je proti případnému odkladu hlasování. „Byl by to opravdu velký precedent, který by se do budoucna mohl případně i zneužívat,“ vysvětlil.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Čínské lázně jako hrozba pro Moravu? Grolich se od projektu distancoval, Vokřálovi nevadí

Tagy:
peníze povodeň katastrofa politika Jihomoravský kraj volby povodně záplavy oprava Morava přírodní katastrofa Jan Grolich Brněnská přehrada Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky katastrofy, nehody a mimořádné události