Oběti povodní hlásí Rumunsko, Polsko i Rakousko. Velká voda zasáhla Česko a dalších pět zemí

Záplavy v Rakousku

Povodně v Polsku a Rumunsku

Zničující přívalové deště a povodně trápí nejen Česko, ale také část střední a východní Evropy. Potíže mají na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Maďarsku i Rumunsku. Právě Bukurešť nahlásila už sedmou oběť živelné pohromy. Informoval o tom web BBC.

Přívalové deště způsobily v posledních dnech zničující povodně a záplavy na většině území Česka. Potíže mají ale i další evropské státy, uvádí BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Dva metry vody se valily chodbou školy. Zkázu po povodni ukázal ředitel z České Vsi na videu

V Rumunsku dále roste počet mrtvých v důsledku záplav způsobených tlakovou níží Boris. Sedmou oběť našli záchranáři v nejpostiženější župě Galatsi na východě země.

Stav ohrožení vyhlásily úřady kromě Galatsi také v župách Vaslui a Jasy. V některých oblastech východního Rumunska napršelo za 12 hodin až 170 milimetrů srážek, což bývá úhrn za několik měsíců.

Povodně zasáhly také Maďarsko, kde rozbouřený Dunaj ohrožuje i hlavní město Budapešť. Země ale nehlásí žádné oběti na životech.

To u našich severních sousedů je situace horší. V Polsku zemřelo kvůli povodním nejméně šest lidí. Někde ale občané dokázali katastrofě zabránit. Stovky obyvatel města Nisa se v noci na úterý zapojily spolu s vojáky a hasiči do opravy a zpevnění poškozené protipovodňové hráze, jejíž zhroucení by vedlo k zaplavení centra města. Podle místních úřadů byla kolektivní snaha o záchranu města nedaleko českých hranic úspěšná.

Rakousko i Slovensko mají nejhorší za sebou

V Rakousku, kde si povodně a záplavy vyžádaly šest životů, se už situace pomalu uklidňuje. Kvůli nebezpečí zaplavení evakuovali záchranáři v noci v Dolních Rakousích sedm obcí. Červený kříž zřídil nouzové ubytování na výstavišti v Tullnu, které má kapacitu tisíc míst a k dispozici jsou lehátka, polní kuchyně a krizoví pracovníci. Lidé teď čekají, až opadne voda, aby mohli zkontrolovat škody na majetku.

To nejhorší už mají za sebou zřejmě také lidé na Slovensku. Hladina Dunaje v Bratislavě v noci kulminovala na úrovni 9,7 metru, škody způsobené v celé zemi nepříznivým počasím dosáhly částky kolem 20 milionů eur (půl miliardy korun), napsal na sociální síti slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Ve horní části slovenského úseku už nestoupala ani řeka Morava, která se do Dunaje vlévá na okraji Bratislavy. Obě řeky dosáhly třetího stupně povodňové aktivity.

Na Slovensku podle dosavadních informací kvůli přívalovým dešťům nikdo nezemřel. Ve všech státech postižených povodněmi ale v součtu nadále pohřešují desítky lidí. Je proto pravděpodobné, že počet obětí naneštěstí není konečný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé navzdory nebezpečí riskují svým jednáním životy při povodních

Tagy: