OBRAZEM: Smrtící zkáza v Turecku a Sýrii. Internetem se šíří děsivé video pádu domu

Série silných zemětřesení si v Turecku a Sýrii v pondělí vyžádala životy stovek lidí, další tisíce vyvázly se zraněními. Otřesy srovnaly se zemí desítky budov, řada lidí je stále uvězněná pod sutinami. Záchranné týmy se potýkají s nepřízní počasí. Úřady obou zemí žádají mezinárodní pomoc.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály si podle současných odhadů vyžádalo téměř 600 obětí, číslo však zřejmě nadále poroste. Jen krátce po hlavním otřesu následovalo ještě několik „dozvuků“, jež byly cítit v oblastech až 32 kilometrů od epicentra, píše CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turecko a Sýrii zasáhlo silné zemětřesení. Na místě jsou stovky mrtvých, Česko vysílá pomoc

V turecké obci Haliliye v provincii Sanliurfa se důsledkem silných otřesů zřítila sedmipatrová obytná budova, uvádí agentura Reuters. Na videu je vidět, že k jejímu pádu zřejmě došlo velmi náhle a nečekaně. Jen okamžiky před katastrofou totiž okolo domu chodili lidé a jezdila auta. Za několik vteřin zbyly z budovy pouze sutiny a prašný oblak. Na sociálních sítích se začíná objevovat stále více hrůzných videí, zachycujících zkázu v dalších městech.

Lidé v Turecku na sociálních sítích sdílejí přesné adresy svých blízkých s nadějí, že se jim dostane včasné pomoci a záchranářům se je podaří vyprostit z trosek zničených budov.

Přírodní katastrofa poničila také několik částí hradu v tureckém městě Gaziantep. Kvůli otřesům se zřítilo několik zdí této památky pocházející ze 2. století, která je zapsaná na seznamu UNESCO, informoval deník Daily Sabah. „Za 40 let svého života jsem nikdy nic takového necítil. Aspoň třikrát to s námi silně otřáslo jako s dítětem v kolébce,“ popsal jeden z místních obyvatel pro agenturu Reuters.

Pomoc přichází i z Česka

V zasažené části Turecka jsou i Češi, podle ministerstva zahraničí by však měli být v pořádku. Česká republika zároveň na pomoc vyšle speciální tým hasičů, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru.

Dosluhující prezident Miloš Zeman kondoloval syrskému lidu i tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o ničivém zemětřesení. Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí a všem zraněným popřál brzké uzdravení,“ píše v dopise zveřejněném v tiskové zprávě Hradu.

Tagy: