OBRAZEM: Pražské tramvaje zažívají nebývalý boom. Podívejte se, kam povedou nové tratě

Tramvajová doprava zažívá v Praze nebývalý boom. Minulý týden byla otevřená nová trať z Barrandova do Slivence a tento týden se už lidé svezou také z Divoké Šárky na Dědinu. Nejsou to však jediné tramvajové projekty, které v poslední době vznikly nebo vznikají. Podívejte se, co kolejovou dopravu v hlavním městě ještě čeká.

Cestující v pražské MHD se mohou od pátku nově svézt tramvají z Barrandova až do Slivence. Loni v dubnu podnik zprovoznil trať ze zastávky Sídliště Barrandov do Holyně, na kterou nyní navazuje asi půlkilometrový nový úsek.

ČTĚTE TAKÉ: Okruhy nebudou stačit, ukazuje studie. Musíme se na dopravu dívat jako celek, varují politici

Podle představitelů města nová trať souvisí s chystanou výstavbou. „Tramvajová trať Sídliště Barrandov – Holyně–Slivenec je ukázkou koncepčního územního rozvoje. Nejdříve má totiž vzniknout trať a hlavní třída a teprve potom nová čtvrť. V území je zprovozněna trať a na náměstí Olgy Scheinpflugové už stojí dokončené první domy. Dál nás tedy čeká postavit novou čtvrť,“ uvedl náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Otevřeli jsme další kousek trati. V Praze budujeme udržitelnou dopravu. Tramvajová trať Sídliště Barrandov – Holyně –...

Posted by Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj on Friday, October 13, 2023

Podle technického ředitele pražského dopravního podniku Jana Šurovského byla do Slivence prodloužena tramvajová linka číslo 5 z Holyně, kam jezdila už rok, a nově i linka číslo 4. „A u té je při této příležitosti rozšířen rozsah provozu od pondělí do pátku od 6:00 do 20:00. Ve Slivenci máme normální smyčku, tak sem budou jezdit všechny typy tramvají,“ řekl Šurovský.

Trať na Dědinu a okruh

Nejedná se však o poslední tramvajovou trať, na kterou se mohou Pražané těšit. „Máme za sebou další úspěch současného mimořádného tramvajového boomu. Připomeňme si, že loni jsme otevírali trať z Barrandova do Holyně, letos v červnu trať z Modřan do Libuše, za týden otevřeme trať na Dědinu, stavíme Dvorecký most jako součást tramvajového okruhu. Chystáme také prodloužení tramvajové trati k obchodnímu centru Arkády na Pankráci a vrátíme tramvaje na horní část Václavského náměstí,“ chlubil se na sociálních sítích náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Trať z Divoké Šárky na Dědinu plánuje Dopravní podnik slavnostně zprovoznit v neděli 22. října. Pokračuje také stavba Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a Prahou 5, který bude i pro tramvaje a má být hotov na přelomu příštího a přespříštího roku. Město dál plánuje vrátit tramvajové koleje do horní části Václavského náměstí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Praze kolabuje doprava. Proč řidiči tráví v kolonách desítky minut a MHD má zpoždění

Tagy:
doprava Václavské náměstí Česká pirátská strana Barrandov Praha Divoká Šárka Most Zlíchov–Dvorce Holyně tramvajová dráha Slivenec