OBRAZEM: Momenty hrůzy na MS. Akvabela omdlela ve vodě, zachraňovala ji trenérka

Plavčíci jen přihlíželi tomu, jak americká plavkyně Anita Alvarezová na mistrovství světa v Budapešti ztratila vědomí a začala se potápět ke dnu bazénu. Pasivní osoby, které v tu chvíli měly konat, rychle zastoupila trenérka – svoji bezvládnou svěřenkyni vytáhla z vody a má velký podíl na tom, že je akvabela v pořádku.

Budapešťské publikum zůstalo vyděšeně hledět. 25letá Alvarezová po dokončení svého čísla v soutěži synchronizovaného plavání ztratila vědomí a zmizela pod hladinou. Chvíle hrůzy byly zdokumentovány fotografy agentury AFP Olim Scarffem a Peterem Kohalmim. Ve chvíli, kdy už se plavkyně koleny dotkla dna bazénu, skočila do vody trenérka Andrea Fuentesová, protože přítomní plavčíci neudělali vůbec nic.

Bezvládnou akvabelu vzala kolem hrudi a dokázala ji vytáhnout na hladinu. V této chvíli už asistoval i neznámý muž, který pomohl Fuentesové dotáhnout Alvarezovou na kraj bazénu, kde čekali zdravotníci. Ti poskytli plavkyni první pomoc a dramatický incident měl šťastný konec. Vyvázla z něj bez zdravotních následků.

„Byli jsme vystrašení. Musela jsem skočit do vody, protože to neudělali plavčíci. Bála jsem se, protože jsem viděla, že nedýchá. Ale už se jí daří velmi dobře,“ uklidňovala trenérka v rozhovoru pro španělský web Marca.

Americká závodnice bojovala o medaili na svém třetím mistrovství světa a v úterý dosáhla na své zatím nejlepší umístění – sedmé místo. Důležité je dodat, že Alvarezová neomdlela během soutěže poprvé. Podobně odpadla také loni v olympijské kvalifikaci v Barceloně. Po tomto incidentu její matka přiznala, že svou dceru viděla omdlít už v minulosti, nikdy však během soutěže.

Fuentesová se ještě ke své záchranné misi vrátila na Instagramu. „Někdy zapomínáme, že se to stává v jiných vysoce vytrvalostních sportech. Maraton, cyklistika, běh na lyžích... Všichni jsme viděli obrázky, kdy někteří sportovci nedojedou do cíle a jiní jim pomohou se tam dostat. Náš sport se neliší od ostatních, v bazénu také překonáváme hranice a někdy je najdeme,“ uvedla španělská koučka.

Tagy:
Instagram Olympijské hry plavání Budapešť Barcelona sport tonoucí plavec plavkyně bezvědomí synchronizované plavání sportovní soutěž omdlévání mistrovství světa v plavání Anita Alvarezová Andrea Fuentesová plavecký bazén Anita Alvarez Andrea Fuentes