Bolestné loučení s oběťmi masakru v Michalovcích. Přišly i učitelky, slzy neudržel ani farář

V sobotu dopoledne se příbuzní naposledy rozloučili s oběťmi masakru v Michalovcích, při kterém měl místní podnikatel Stanislav vyvraždit svou rodinu. Děti byly spolu s maminkou Erikou pochovány v Ladomírově, odkud žena pocházela. Podle informací webu Jeden deň plus na pohřbu nechyběl ani ředitel a učitelky michalovské základní školy, kterou nebohé děti navštěvovaly. Pohřeb Stanislava se uskuteční příští týden.

Říct poslední sbohem dorazily do kostela v Ladomírově desítky lidí. Smuteční a pohřební obřady začaly v osm ráno v místním pravoslavném kostele mší svatou. Ta trvala hodinu, poté se hosté přesunuli do domu smutku. Po více než hodinovém obřadu následovalo kázání.

Vedli ho dva kněží, jeden z nich byl Eričin kamarád. „Před třemi truhlami jsem ještě nestál,“ začal svou řeč farář a utíral si slzy z očí. „Sám nevím, co říct a jak říct,“ konstatoval s rozpaky. O matce od rodiny řekl, že ji znal od dětství, byla jednou z těch, která tvořila jeho mládí. „Pak odešla do Ameriky, vrátila se, křtil jsem obě její děti,“ pokračoval v řeči i pláči.

Smuteční hosté se posléze přesunuli na hřbitov. Když ukládali těla obětí do rakve, ticho se neslo okolím jako hustý závoj. Podle deníku Plus jeden deň ztrátu milované dcery a vnoučat velice těžko nesli prarodiče.

Třiapadesátiletý Stanislav měl zavraždit svou rodinu v neděli 15. ledna. V sobotu je ještě viděli sousedé. V neděli se už s jeho dětmi a manželkou nedalo spojit přes internet. V pondělí děti nepřišly do školy a nebyly ani dostupné v online prostoru. V úterý večer našli policisté maminku s dětmi ležet nehybné v ložnici na posteli, přičemž jejich těla byla přikryta dekou. Otce objevili v pracovně, kde seděl na židli bez známek života.

Stanislav bude pohřben příští týden

Podle prvotních informací měl muž své nejbližší zastřelit. TV JOJ ale přišla s jinou verzí tragédie. Erika, Zuzana a Martin totiž neměli na tělech žádná vnější poranění, a proto byli zřejmě otráveni nebo udušeni. „Jednou z možností je, že otec se rozhodl spáchat sebevraždu a nenechat v tomto špatném zkorumpovaném a zločinném světě lidi, které miluje. V takovém případě by to mohla být kombinovaná vražda se sebevraždou a vražda by mohla být z lásky,“ nastínil pro Nový čas kriminalista Matej Snopko.

Podle Snopkových zkušeností se v takovém extrémním případě pachatel neptá rodinných příslušníků, zda s ním souhlasí. „Někdy dojde na situaci, že v rodině to neklape, v takovém případě se pachatel rozhodne, že manželka a děti nebudou patřit nikomu,“ řekl a upozornil na to, že někteří pachatelé kombinující vraždu se sebevraždou zanechají dopis na rozloučenou, případně zvukový záznam. Dopis se našel i v tomto případě, a to poblíž vchodu do bytu.

Případ vzbudil velký zájem veřejnosti a to je zřejmě důvod, proč se Stanislavovi příbuzní rozhodli místo a čas jeho pohřbu utajit. Podle informací deníku Plus jeden deň je jeho pohřeb naplánován na příští týden v místě jeho rodiště.

Tagy: