Válka se vrátila do srdce Ukrajiny. Rusko zaútočilo na Kyjev, městem zněly silné výbuchy

Ukrajinská metropole Kyjev se v sobotu ráno poprvé od konce září stala terčem ruského raketového útoku, uvedly ukrajinské úřady. Podle nich v Kyjevské oblasti tlaková vlna ze sestřelené rakety lehce poškodila několik domů.

„Po dlouhé, 52denní přestávce nepřítel obnovil raketové útoky na Kyjev! Po nočním dronovém útoku se dnes ráno Rusové pokusili o útok raketami,“ uvedl náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko. Pravděpodobně střela Iskander byla podle něj sestřelena ještě předtím, než dosáhla hlavního města.

ČTĚTE TAKÉ: Utajované schůzky Ruska a Ukrajiny. Na hranicích obě strany spolupracují, pomáhá i Vatikán

Podle šéfa Kyjevské oblasti Ruslana Kravčenka dopadly dvě sestřelené rakety na pole mezi dvěma vesnicemi, přičemž tlaková vlna lehce poškodila pět domů a hospodářské objekty. Nikdo nebyl zabit ani zraněn, dodal.

Velitelství ukrajinských vzdušných sil sdělilo, že protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila 19 z 31 dronů Šáhed útočících na Ukrajinu. Rusko podle něj vyslalo na ukrajinské cíle také rakety Ch-31, Oniks a S-300.

Kyjevský starosta Kličko ráno uvedl, že v Kyjevě byly slyšet výbuchy na levém břehu Dněpru. Síly protivzdušné obrany podle předběžných informací zafungovaly proti balistickým střelám. Vyzval také obyvatele, aby zůstali v krytech. Agentury Reuters a AFP s odvoláním na svědky shodně informovaly o dvou silných explozích v Kyjevě.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu loni v únoru opakovaně podniká vzdušné útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Minulou zimu systematické údery na ukrajinský energetický systém pravidelně zanechávaly tisíce domácností bez proudu a vytápění.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden uvedl, že Ukrajina v očekávání nové vlny ruských útoků na energetickou infrastrukturu nasadila nové systémy protivzdušné obrany dodané západními spojenci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Asistenta generála Zalužného zabil granát. Trhavinu považoval za atrapu, mělo jít o dárek

Tagy:
válka útok výzva Ukrajina starosta poplach kryt Rusko Kyjev protivzdušná obrana Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr ruská invaze na Ukrajinu Serhij Popko vzdušný útok