Ukrajina nařídila evakuaci tisíců dětí z Pokrovsku. K městu se blíží ruské jednotky

Poničený Pokrovsk po ruském bombardování

Vývoj bojů na Ukrajině a v Rusku

Obyvatelé východoukrajinského města Pokrovsk mají týden, nanejvýš dva, na evakuaci. V pondělí to uvedla ukrajinská verze Rádia Svoboda s odvoláním na šéfa tamní městské správy Serhije Dobrjaka. K městu se tlačí ruská invazní vojska, která byla minulý týden podle místních úřadů už asi jen deset kilometrů od něj. Z Pokrovsku kvůli tomu odchází stále více lidí, v poslední době ho podle Dobrjaka denně opouští 500 až 600 obyvatel. Úřady navíc vyhlásily povinnou evakuaci dětí a jejich příbuzných z města i okolí.

„K dnešku (k pondělí, pozn. red.) vše v Pokrovsku funguje, všechny služby, tedy voda, elektřina, plyn, veřejná doprava, obchody, trhy, banky, soud... Zatím vše funguje. Ale chápeme, že během týdne se (služby) postupně utlumí,“ řekl Dobrjak. Úřady zároveň vyzývaly obyvatele, aby odešli do bezpečnějších míst Ukrajiny, dokud to lze absolvovat ještě relativně v klidu.

K TÉMATU: Rusko plísní „zbabělé“ kadyrovce. Měli zbrzdit Ukrajince, místo toho uprchli a kolaborují

Pro děti a jejich příbuzné z Pokrovsku a okolí úřady Doněcké oblasti nařídily kvůli postupu nepřátelských vojsk povinnou evakuaci, napsal web RBK-Ukrajina s odvoláním na šéfa správy regionu Vadyma Filaškina. Ten na platformě Telegram uvedl, že ve městě a okolí zůstává na 53 tisíc lidí včetně asi 4 000 dětí. Dobrjak zdůraznil, že ke konci června jich tam žilo kolem 60 tisíc.

Na Pokrovsk směřuje hlavní nápor nynější ruské ofenzívy v Doněcké oblasti. Ukrajinský generální štáb v pondělí ráno hlásil 145 bojových střetů na frontové linii za uplynulý den, přičemž jen ve směru na Pokrovsk jich podle něj bylo 45. Dalších 24 střetů se podle Kyjeva odehrálo v okolí Torecku, který leží asi pět desítek kilometrů severovýchodně od Pokrovska.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se invazní síly v posledním půl roce zmocňovaly přibližně dvou kilometrů čtverečních denně ve směru na Pokrovsk. Tamní ofenzíva je podle zprávy ISW charakteristická pro ruský boj na Ukrajině, který obnáší poziční válku a postupné plíživé pokroky ve snaze vyhrát opotřebovávací válku. Rusové se tam soustředí na frontální útoky pěchoty od vsi ke vsi a místy strávili i týdny snahou zmocnit se malých obcí, podotkl institut.

Pokrovsk je jednou z hlavních ukrajinských obranných pevností a klíčovým logistickým uzlem v Doněcké oblasti, připomíná AP. Jeho obsazení Rusy by ohrozilo obranné schopnosti Ukrajinců, jejich zásobovací trasy a přivedlo by Moskvu blíže k deklarovanému cíli dobýt celou Doněckou oblast.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy:
válka invaze Ukrajina evakuace děti Rusko obyvatelé Generální štáb Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Pokrovske Vadym Filaškin Serhij Dobrjak