Rusko plísní „zbabělé“ kadyrovce. Měli zbrzdit Ukrajince, místo toho uprchli a kolaborují

Zajatí ruští vojáci v Kurské oblasti, mezi nimi údajně i čečenští bojovníci

Vývoj bojů na Ukrajině a v Rusku

Čečenští bojovníci pod palcem vůdce Ramzana Kadyrova čelí tvrdé kritice od ruských proválečných blogerů. Podle nich měli kadyrovci zbrzdit ukrajinský přeshraniční útok, místo toho ale utekli. List The Moscow Times připomněl, že čečenští bojovníci rádi hrozili nepřátelům na síti TikTok, své pověsti ale prý nedostáli.

Ukrajinský přeshraniční útok zastihl Rusy nepřipravené. Jednotky Kyjeva vytipovaly slabě chráněná místa včetně hraničního přechodu Sudža a vnikly přes linii do Ruska. Odpor byl minimální. Ukrajincům se postavili jen ruští nezkušení branci.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Zbrzdit postup ukrajinské armády měli také čečenští bojovníci, kteří spadají pod vůdce Ramzana Kadyrova, blízkého přítele Vladimira Putina, a důstojníka Aptiho Aronoviče Alaudinova. Kadyrovci ale podle nezávislého listu The Moscow Times v této roli totálně selhali.

Mnozí z nich se totiž ve finále vůbec nezapojili do boje. „Čečenské jednotky speciálních služeb jsou pod silnou kritikou proválečných vojenských blogerů, kteří obviňují muže z neposlušnosti, dezerce a spolupráce s ukrajinskou armádou,“ napsal list.

To čečenské velení takové zkazky pochopitelně vyvrací. Kadyrov s Alaudinovem se naopak na síti Telegram pochlubili, že zlikvidovali ukrajinský konvoj plný západní techniky, který směřoval hluboko do Kurské oblasti. „O bojových schopnostech a efektivitě našich vojenských jednotek není pochyb,“ uvedlo velení.

To už ale byla podle listu The Moscow Times pověst kadyrovců pořádně pochroumaná. Ruští prominentní komentátoři kritizují čečenské jednotky za údajnou zbabělost.

„Jen v okrese Korenovo bylo zraněno nejméně 15 bojovníků jednotky Achmat. Všichni se rozprchli během prvních úderů Ukrajiny a ukrajinské ozbrojené síly poté postoupily hlouběji do okresu,“ uvedl VCHK-OGPU, kanál Telegramu, který má být napojený na ruské zpravodajské služby.

Prchali a schovávali se

Ruský vojenský proválečný bloger Jurij Kotenok byl v kritice ještě důraznější a uvedl, že počáteční tíhu přeshraničního útoku nesli ruští branci, zatímco Kadyrovovy „tiktokové prapory se do ukrajinského zajetí nedostaly, protože stály stranou“. Kotenok tím narážel na fakt, že čečenští bojovníci v minulosti předváděli svou bojeschopnost na sociální síti TikTok.

„Někteří vojenští komentátoři se nevyhýbali ani islamofobním poznámkám a ptali se, zda příslušníci Kadyrovových sil neopustili bojiště, aby ‚míchali beton na stavbu nové mešity v Moskvě‘,“ informoval web The Moscow Times.

Několik kadyrovců se údajně během překvapivého útoku dostalo do ukrajinského zajetí. Čečenci ale tyto zprávy rozporují, neboť ve svých praporech prosazují myšlenku, že kadyrovci se nikdy nevzdávají. Přiznání opaku by znamenalo podkopání morálky.

Také web Newsweek ale informoval, že čečenské jednotky se při útoku Ukrajinců rozprchly a schovávaly se za ruskými branci. Zajmutí kadyrovců údajně pro Kyjev představuje vyjednávací výhodu. Při každé výměně vězňů jsou údajně čečenští bojovníci váženým artiklem.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ovládli jsme další ruské město a sestřelili „pekelnou kachnu“, tvrdí Ukrajinci

Tagy: