Statečné psí srdce: Ocenění pro hrdiny, kteří zachránili lidský život

Každoročně se oceňují lidští hrdinové, kteří svým statečným činem někomu pomohli nebo třeba rovnou zachránili život. Takové hrdiny máme i ve zvířecím světě a je hezké, že se na ně nezapomíná. Tradiční záchranářská anketa Statečné psí srdce se uskutečnila v úterý 24. října 2023 v sále Starého purkrabství na pražském Vyšehradě, již potřinácté.

Anketu, která oceňuje psy, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také psy, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě, vyhlašuje nezisková organizace Animal Eye ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report, organizátorem ankety Zlatý záchranářský kříž. Ceny se udělují v pěti kategoriích:

  • Záchranný čin služebních a záchranářských psů
  • Záchranný čin neslužebních psů –⁠ laiků
  • Spící srdce (ocenění In memoriam)
  • Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)
  • Cena hlavního partnera

Vítěz kategorie „Záchranný čin neslužebních psů –⁠ laiků“ automaticky postupuje do nominace Zlatého záchranářského kříže –⁠ prestižního ocenění, které oceněným předává na Pražském hradě prezident České republiky.

Záchranný čin služebních a záchranářských psů

Jméno majitele: ppor. Václav Mlejnek

Jméno psa: Exel

Plemeno: německý ovčák

Ocenění předala: Ing. Lucie Pechová, místostarostka městské části Praha 2

Policejní pes Exel byl oceněn za to, že našel v terénu pohřešovanou ženu, která se nevrátila z procházky, a zachránil jí tak život.

Policisté přijali nejprve na lince 158 oznámení o pohřešování pětapadesátileté psychicky nemocné ženy, která v minulosti měla sebevražedné sklony a nevrátila se z odpolední procházky v Liberci-Harcově. Kvůli důvodným obavám o její život bylo na místo vysláno několik hlídek včetně dvou psovodů se služebními psy. Policisté pátrali v rozsáhlém členitém terénu a také prováděli řadu prověrek a šetření k možnému výskytu nebo pohybu pohřešované. Nejsložitější lesní terén a místa, kterými procházely policejní hlídky, důkladně propátrávali právě oba psovodi se svými psy.

Služební pes Exel v noci v lese nalezl za stromem schoulenou promrzlou pohřešovanou ženu, která se nevrátila z odpolední procházky.💙🐶 ➡️ https://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=22776224&docType=ART

Posted by Policie České republiky on Friday, January 20, 2023

V rámci tohoto pátrání psovod podporučík Václav Mlejnek se svým služebním psem Exelem prohledávali obtížněji přístupná místa v okolí tras, kudy procházely pěší hlídky policistů. Krátce po dvaadvacáté hodině Exel v lesním terénu zareagoval, odběhl a štěkáním označil místo výskytu pohřešované ženy. Byla zimou schoulená za stromem, oblečená pouze v nátělníku, kabát a svetr měla vedle sebe. Na oslovení reagovala velmi slabým hlasem a neustále opakovala, že chce zemřít. Naštěstí nebyla nijak zraněná a byla „jen“ promrzlá. Policisté nalezenou ženu dopravili z lesního porostu a předali ji Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje, která ji převezla na vyšetření do nemocnice.

S jistotou lze konstatovat, že služební pes Exel díky důkladnému výcviku a své šikovnosti zachránil pohřešované ženě, která chtěla v lese zemřít, život. Žena byla navíc za stromem schovaná tak, aby ji běžnou pátrací činností nemohla policejní hlídka nalézt. Teploty se přitom pohybovaly pod bodem mrazu a po půlnoci začal padat sníh.

Záchranný čin neslužebních psů –⁠ laiků

Jméno majitelky: MUDr. Věra Stavová – cenu převzala Jarmila Jurová, vedoucí Útulku pro psy Blansko

Jméno psa: Benny

Plemeno: maltézský psík

Ocenění předala: MUDr. Gianna Conti, MBA, garantka projektu Zlatý záchranářský kříž

Prvenství v kategorii „Záchranný čin neslužebních psů –⁠ laiků“ patří původem „útulkáči“ –⁠ maltézskému psíkovi Bennymu, který štěkotem upozornil na pád své jednaosmdesátileté majitelky do bezvědomí.

Benny strávil prvních sedm let života v harmonických poměrech. Byl zvyklý na rodinu, děti a svou zahrádku a najednou, ze dne na den, o rodinu přišel a skončil v Útulku pro psy v Blansku. Odtamtud si jej odvezla v červnu 2021 jeho stávající majitelka paní Stavová.

Po krátkém čase se u Bennyho objevily záchvaty, které se jevily jako epileptické. Psík vykřikl, něco mezi štěkotem a zavytím, práskl sebou o zem a upadl do bezvědomí. Poté se probral. Paní Stavová odvezla Bennyho k veterináři, který konstatoval, že je pejsek zdravý. Zanedlouho dostal Benny záchvat podruhé. Majitelka ho vzala do náruče a záchvat se rozplynul. Paní Stavová jakožto bývalá lékařka dospěla k závěru, že to nemůže být epilepsie, ale psychogenní záchvat vyvolaný duševními příčinami. Poté se již podobné stavy u Bennyho neobjevily.

Netrvalo dlouho a Benny své majitelce pomoc oplatil. Na počátku loňského léta paní Stavovou potkala řada smolných událostí. Nejprve upadla ze schodů a na pravé noze se jí vytvořil obrovský hematom. Měsíc strávila v nemocnici. Nedlouho po prvním karambolu následoval druhý úraz. Zdánlivě nepatrný. Paní Stavová se bouchla do hlavy. Jelikož se však cítila dobře a nepociťovala žádné obtíže, k lékaři nešla. To se však ukázalo jako velká chyba.

Jednoho zářijového odpoledne paní Stavovou postihla mozková mrtvice. Skácela se na zem a upadla do bezvědomí. Došlo u ní ke krvácení do mozku a hrozilo, že se udusí. Doma byl jen její pes Benny, který začal okamžitě nahlas štěkat. Šílený štěkot psíka zachytila manželka jejího bývalého muže, která bydlí ve stejném bytovém domě o patro výše a mají s paní Stavovou dobrý vztah. Bývalý manžel paní Stavové měl naštěstí klíče od jejího bytu a otevřel si dveře. Benny zběsile pobíhal a dovedl jej až k bezvládnému tělu své majitelky v obývacím pokoji. Po několika minutách pro paní Stavovou přijela sanitka. Záchranáři konali rychle a rozhodně. Věděli, že jde o vteřiny. Zavezli paní Stavovou do Fakultní nemocnice v Brně, kde se na neurochirurgii probrala. Ošetřující lékař konstatoval, že stačily tři nebo čtyři hodiny, kdy by ležela bez pomoci dál a do hlavy by se natlačilo tolik krve, že by zemřela. Díky včasné pomoci tak paní Stavová vyvázla bez trvalých následků. Obrovský štěkot jejího psíka jí zachránil život.

Jak paní Stavová poznamenává, Benny jí začal po jejím návratu z nemocnice lézt do postele. Moc dobře si uvědomuje svoji zásluhu a dává najevo, že je jeho majitelka naživo díky němu.

Cena hlavního partnera

Jméno majitelky: Veronika Drozdová

Jméno psa: Kira

Plemeno: kříženka bull plemene

Ocenění předal: Tomáš Grepl, marketingový ředitel společnosti AKINU

Vítězka ceny hlavního partnera kříženka bull plemene Kira si během svého života prošla peklem. U bývalého majitele zažila kruté týrání. Muž, který nakonec skončil ve vězení, ji věšel na hák, snažil se ji oběsit a vyhodit z okna. Zachránila ji její nová majitelka Veronika Drozdová ze Sokolova, která s ní podstoupila několik náročných operací vážně poškozené přední tlapky. Kiře hrozila amputace, veterináři jí nakonec museli zmenšit ploténku, ale i tak může chodit a žít plnohodnotný život.

Kira jako by to vše chtěla své majitelce, která pracuje s oběťmi domácího násilí, vrátit. Denně s ní chodí do práce, asistuje jí a lidem dodává sílu a odvahu říkat pravdu a přiznat problémy. Jak uvedla Veronika Drozdová, zrovna před nedávnem se Kiře v jednom těžkém případu týrání podařilo rozmluvit děti, které byly v důsledku prožitých strastí zamlklé. Kira za nimi přišla, lehla si k nim na klín a děti rázem začaly povídat. Kira tedy pomáhá lidem, kteří zažívají to, co zažila ona sama. I přes svůj těžký osud dovede navíc své okolí často rozesmát.

Spící srdce (ocenění In memoriam)

Jméno psovoda: David Voborník

Jméno psa: Merlin

Plemeno: německý ovčák

Ocenění předal: kpt. Mgr. Pavel Smejkal, vedoucí kynologů integrovaného záchranného systému Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky

Ocenění In memoriam získal služební pes Merlin, který vypátral muže, jenž chtěl spáchat sebevraždu. Se svým psovodem Davidem Voborníkem také vítězil na kynologických soutěžích.

Merlin byl řadu let nepostradatelnou součástí Městské policie hl. m. Prahy. Nade vše miloval svoji práci a za každého člena sboru by položil život. Merlin se vždy obětavě postavil mezi uniformované strážníky a chránil je před všemi, kteří by je mohli při výkonu služby nějakým způsobem ohrozit. I když byl ve službě velmi ostražitý, vždy se se všemi kolegy po akci rád pomazlil a nechal pohladit.

Merlin se nejvíce proslavil, když v sobotu 11. září 2021 krátce po půlnoci pomohl v okolí Podleského rybníka v Praze 15 označit místo, kde se nacházel pohřešovaný muž, jenž si chtěl sáhnout na život. Díky lokalizovanému signálu z mobilního telefonu se záchranné složky dostaly až na pozemek, na kterém se nacházely garáže. Zde Merlin detekoval štěkotem uzamčenou garáž, v níž hledaný seděl v autě a pokoušel se otrávit výfukovými zplodinami. Díky hasičům se do garáže, kterou museli násilně otevřít, dostali také zdravotníci, jež si intoxikovaného muže převzali do své péče.

Kromě práce pro Městskou policii hl. m. Prahy Merlin a jeho psovod David Voborník bodovali také na prestižních kynologických soutěžích. Merlin získal za svoji kariéru celkem třiadvacet pohárů, většinou za první místo a nejlepší obranářské práce.

Merlin odešel za duhový most po devítileté službě u městské policie dne 23. dubna 2022.

Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)

Jména majitelů: Jiřina a David Zezulovi

Jméno psa: Gino

Plemeno: hladkosrstý retrívr

Ocenění předal: genmjr. Ing. Radek Hasala, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky

Cenu v kategorii „Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)“ si odnesl devítiletý hladkosrstý retrívr – asistenční pes Gino.

Gino je nepostradatelnou součástí rodiny Zezulových. Jedná se o průvodcovského psa pro patnáctiletého Davida Zezulu, který trpí poruchou autistického spektra. Oporou je však také Davidově matce Jiřině, která je v invalidním důchodu. Ve své podstatě tak pomáhá hned dvěma osobám.

Gino stojí věrně po boku Davida od chlapcových sedmi let. Pomáhá mu po skončení výuky s přípravou na další den a učením, rozvojem jemné a hrubé motoriky, vysvlékáním oblečení a podáváním věcí, hledáním ztracených předmětů a je mu velkou motivací a psychickou podporou. Když dostane záchvat pláče a vzteku, Gino dokáže svého páníčka zklidnit a zabránit případnému sebepoškozování. Nepostradatelným parťákem je pak při návštěvách lékaře, které vyvolávají v Davidovi velkou úzkost a strach z ošetření.

Kvality Gina a jeho silný vztah k Davidovi podtrhují získaná ocenění na Mistrovství České republiky asistenčních psů. Gino a David spolu doposud získali sedm pohárů. V roce 2019 se dokonce stali mistry České republiky ve výkonu asistenčních psů.

V neposlední řadě je Gino nejlepší přítel a člen rodiny, bez kterého si Zezulovi nedokáží představit svůj život.

Tagy: