Ochránci v Keni objevili sloní dvojčata, obávají se o jejich život

Keňský Národní park Samburu slaví výjimečnou sloní událost – ochránci zde teprve podruhé zaznamenali narození dvojčat. Téměř zázračný vstup do života se neobjede bez komplikací.

Samečka se samičkou si všimli zdejší průvodci minulý týden při prohlídce safari. Jde teprve o druhý případ sloních dvojčat v této rezervaci. K tomu prvnímu došlo již před šestnácti lety. Pravděpodobnost, že slonice porodí dvojčata, je podle neziskové organizace Save the Elephants, která v oblasti operuje, menší než jedno procento.

Ani porodem však jejich boj o život nekončí. Sloní matky totiž nemívají dostatek mléka pro obě mláďata. Dvojčata narozená v roce 2006 proto dlouho nepřežila. Zda budou mít letošní mláďata více štěstí, ukáže čas. Ten je ostatně v hojné míře potřebný i k vývoji slůňat. Sloni afričtí se totiž vyznačují nejdelší březostí ze všech savců, matky mláďata nosí téměř 22 měsíců.

I když sloni obecně patří mezi zvířata ohrožená pytláky, v Keni se stabilně daří jejich počty navyšovat. To dokazuje i sčítání z loňského roku - v Keni nyní žije více než třicet šest tisíc jedinců tohoto ohroženého druhu. „Zatímco se svět potýká s klimatickou změnou a lidskou činností, které ohrožují floru i faunu i jejich životní prostor, Keňa se pustila do rázných a rozhodných kroků, abychom ochránili a podpořili naše ekologické bohatství,“ prohlásil při té příležitosti keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Tagy: