Na toaletách ve Sněmovně se našel kokain, píší média. Pekarová žádá prošetření

Poslanecká sněmovna

Kokain v Poslanecké sněmovně

Ochranná služba Poslanecké sněmovny objevila na přelomu loňského a předloňského roku drogu na pánské toaletě. Podle informací webu Seznam Zprávy to byl kokain. Vedení ochranné služby případ vyhodnotilo tak, že nešlo o trestný čin ani o přestupek, a to kvůli minimálnímu množství drogy, a nález dál nehlásilo, řekl serveru mluvčí ochranné služby Tomáš Procházka.

„Můžeme potvrdit, že příslušníci Ochranné služby PČR ve vámi zmiňovaném období na jedné z toalet Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR objevili, na základě své vlastní činnosti a monitoringu dění v tomto chráněném objektu, prázdný papírek, který zajistili. Následným zkoumáním zjistili, že mohl obsahovat omamnou a psychotropní látku,“ sdělil webu Seznam Zpráv mluvčí ochranné služby.

ČTĚTE TAKÉ: Kokain mezi mraženými olihněmi: Řecká policie našla na peruánské lodi stovky kilogramů drog

Případ se stal na přelomu loňského a předloňského roku, kdy opozice zahájila obstrukce, takže například v lednu 2023 kvůli hlasování o důvěře vlády museli poslanci ve Sněmovně trávit celou noc. Ochrance, jejíž kancelář sousedí s pánskou toaletou, bylo podle serveru podezřelé, že se zpoza stěny několikrát za noc ozývalo podezřelé klepání. Na splachovacím zařízení jednoho ze záchodů pak policisté našli papírek s bílým práškem. Následný test ukázal na kokain, píše web.

Ochranka poté vše sepsala do oficiálního záznamu a vložila do interního informačního systému. Mluvčí dodal, že od té doby nic podobného ochranná služba ve Sněmovně nezaznamenala.

Toaleta, na níž ochranka kokain nalezla, leží nedaleko kanceláře předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Ta o incidentu prý nevěděla. „Tyto věci řeší ochranná služba, jsou úplně mimo jakoukoliv mou pravomoc a nemám a neměla jsem o nich ani žádné informace,“ napsala serveru Pekarová Adamová. Dodala zároveň, že případ nechce zlehčovat, a proto se obrátí na kancléře Sněmovny, aby zjistil podrobnosti.

Stopy kokainu se v minulosti objevily například i v Evropském parlamentu. Reportéři jedné z předních německých televizních stanic odebrali v roce 2005 na toaletách a v dalších veřejných prostorách budov parlamentu 46 vzorků, u 41 z nich byl test na kokain pozitivní, napsal server BBC. A podobný výzkum provedla televize dříve i v německém parlamentu s velmi podobnými výsledky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Policisté zabavili 100 kilogramů hašiše ze Slovenska. Zadrželi 14 lidí, vedl je cizinec

Tagy:
drogy toaleta kokain politika jednání Markéta Pekarová Adamová obstrukce droga Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Útvar pro ochranu ústavních činitelů