Od 17. května až 700 lidí na venkovních akcích, chce Zaorálek. Uvnitř o něco méně

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) prozradil plán pro rozvolňování v kultuře. Venkovních akcí by se od 17. května mohlo účastnit až 700 sedících diváků a vnitřních až 400 diváků. „Pokud to v pondělí schválí vláda,“ sdělil ve čtvrtek po setkání se zástupci kulturních organizací. Od pondělí 10. května se otevřou muzea, galerie a památky i v těch krajích České republiky, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.

V týdnu od 24. května se pak podle Zaorálka zvýší až na tisíc diváků účast na venkovních akcích a až na 500 na vnitřních, vždy při kapacitě 50 procent. „Vše samozřejmě za přísných hygienických pravidel s použitím antigenních a PCR testů, s ochranou dýchacích cest a podobně,“ uvedl.

Plán uvidíme v pondělí

Na čtvrtečním jednání s náměstkyní ministra zdravotnictví a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a jejím týmem došlo konečně k dohodě na základních parametrech plánu rozvolnění pro kulturu pro následující týdny a měsíce až do září, řekl Zaorálek. Během příštích tří dnů se podle něj dokončí a v pondělí ministerstvo kultury plán zveřejní.

„Čtvrteční jednání, kterého se osobně zúčastnil ministr kultury i hlavní hygienička, končí optimisticky –⁠ konkrétně a věcně jsme se dohodli na řešení pro jednotlivé balíčky s výhledem do začátku příští sezony. Vše ještě proberou epidemiologové a předpokládám, že vláda v pondělí rozhodne o spuštění prvních akcí,“ sdělil po setkání ředitel Národního divadla Jan Burian.

Návrhy dvou ministerstev se lišily

Pro rozvolňování opatření v kultuře přišlo s vlastními harmonogramy ministerstvo kultury i ministerstvo zdravotnictví, výrazně se lišily. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo mnohem přísnější podmínky, proti nimž ministr Zaorálek v minulých dnech ostře protestoval.

Pilotním projektem, který by mohl ukázat cestu, jak začít pořádat kulturní akce s účastí publika, bude koncert České filharmonie 10. května. Přední české hudební těleso získá díky sponzorovi PCR testy, jimiž se účastníci koncertu otestují. Akce se bude konat za přísných předem daných hygienických podmínek a jen pro omezený počet diváků. Arenberger dříve uvedl, že pilotní projekty počítají nejen s testováním diváků, ale i s jejich sledováním určitou dobu po akci.

Tagy:
testování akce Lubomír Zaorálek ČSSD kultura rozvolňování Pavla Svrčinová diváci koncerty Česko koronavirus COVID-19 Česká filharmonie Jan Burian Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo kultury České republiky