Od hlavy až k patě: V OREA Spa Hotelu Cristal vědí, jak se postarat o zdraví člověka

Mariánské Lázně se pyšní statusem klimatické lázně.

Nemusíte být nutně lázeňskými šviháky, abyste věděli, že jedno se lázeňským městům upřít nedá — atmosféra! Tu svoji nezaměnitelnou mají i Mariánské Lázně. Snoubí se v nich dvousetletá tradice s moderními procedurami. Jednou z nich je třeba stále populárnější „face yoga“, která prý dokáže předčit i tu nejdražší kosmetiku! A pomáhá i při zdravotních potížích.

Mariánské Lázně jsou světově vyhlášeným léčebným místem relativně krátkou dobu. Léčivé účinky zdejších pramenů tu byly oficiálně potvrzeny až v šestnáctém století a první zděný lázeňský dům tu vznikl dokonce až na počátku století devatenáctého. Dnes jsou Mariánky místem, kam za špičkovou lázeňskou péčí míří lidé z Čech i z celého světa — například do OREA Spa Hotelu Cristal. „V Mariánských Lázních máme čtyři lázeňské hotely. Hotel Cristal nabízí léčebné procedury nejenom pro hosty, kteří se sem přijedou léčit, ale i pro ty, kteří chtějí načerpat sílu například v rámci prodlouženého víkendu,“ říká Jana Nádlerová, provozní ředitelka Orea Spa Hotelu Cristal.

Tady léčí příroda i kultura a historie

V Mariánkách je rozhodně co dělat! Ať už chcete putovat po stopách slavných, kterých je městská historie plná — namátkou Johann Wolfgang Goethe, Fryderyk Chopin — nebo vás jednoduše zlákají romantické toulky po městě.

V nejbližším okolí Mariánských Lázní vyvěrá přes sto minerálních pramenů. V samotném městě pak kolem čtyřiceti. „Přímo v hotelu máme dva prameny, je to pramen Augustin a Edward VII. Jsou součástí léčebného balíčku,“ uvádí dále v pořadu Prima Česko Jana Nádlerová.

Kromě moderních principů tady léčí i příroda sama. Ať už zmíněné minerální prameny, plyny oxidu uhličitého anebo rašelina. A samozřejmě nesmí chybět pohyb. V tomto případě „Activity program“. Jeho součástí je i stále populárnější obličejová neboli „face“ jóga. „V našich končinách to má docela velkou tradici. Moje babička cvičila některé cviky. Neříkala tomu tedy obličejová jóga, ale obličejová gymnastika. Ten efekt je totiž velmi rychlý a znatelný. Kromě toho, že vám pomůže buď vrásky nemít nebo je mít menší, tak vám to pomůže zbavit se pnutí nebo bolestivosti v oblasti obličeje anebo dokonce hlavy,“ líčí Jana Rachno, ředitelka Activity programu, Vitale.spa.

V péči o zdraví tady nechybí ani moderní technologie, například sál s infračervenými panely. „To je naprostý zázrak, pro mě to jsou malé Maledivy. Samozřejmě čím méně oblečení, tím je to lepší. Má to obrovský vliv na regeneraci všech tělních systémů a tkání. V obličejové józe používáme infračervené masky. Tu masku si dáte na obličej. Ona dělá prakticky to samé co ten panel, jenom je to daleko slabší,“ vysvětluje Jana Rachno.

ČTĚTE TAKÉ: Meč Jana z Rottalu, zbraň lidu: Na Moravě potlačil povstání, nyní opět spatří světlo světa

I zdraví prochází žaludkem

Mimochodem, v OREA Spa Hotelu Cristal umí potěšit každou část těla - tedy i chuťové buňky. Cukrařině tu šéfuje Adriana Hromadová. Už pátým rokem vstává v půl čtvrté ráno, aby si hosté mohli pochutnat na dezertech inspirovaných Francií. „Z francouzské cukrařiny tady mám „mantari dezert“, odpalované těsto plněné pekanovým praliné. Pak máme kokosovou pěnu, to je fashion finger — moderní eklér. Máme růži, obsahuje mandlový korpus s troškou kokosu, uvnitř je malinový krém a malinové pyré. V pyré se nachází i čerstvá voda z lisovaných růží a je tam pěna z bílé čokolády. Celé je to obalené velvet sprejem. Musím říct, že Češi jsou otevření novým chutím a radši zvolí francouzský zákusek než ten český,“ říká Adriana Hromadová, místní šéfcukrářka.

Do vitríny se tady vyrobí až sto dezertů denně. Pochutnávají si na nich dospělí i děti. A i na ně se tady v rámci lázeňských procedur myslí. „V hotelu Zvon poskytujeme pro děti od šesti do osmnácti let wellness program. Tento program nabízí možnosti různých procedur jako je inhalace, masáž míčkem a dále nabízíme i perličkovou koupel. Úplnou novinkou je pro nás i léčba pro klienty českých pojišťoven. Máme smlouvu se všemi pojišťovnami a hosté k nám mohou zavítat na komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči,“ uvádí Jana Nádlerová.

Mezi specializace odborníků v Mariánských Lázních patří léčba pohybového, močového anebo dýchacího ústrojí. Od loňska se město navíc pyšní titulem takzvaných klimatických lázní a zaručuje tak kvalitu místního ovzduší.

Tagy: