Kauzu Kuřim halí záhada i po 15 letech. Týrání dvou chlapců tehdy pomohla odhalit náhoda

Takzvaná Kuřimská kauza je jedním z nejhorších případů týrání dětí v novodobé historii české kriminalistiky. Všichni aktéři, včetně matky hochů, už si své tresty odpykali. Motiv jejich hrůzného jednání ale dosud není znám.

Výročí kauzy Kuřim

Je to přesně 15 let od odhalení šokujícího týrání dvou malých chlapců v jednom z domů na Brněnsku. Takzvaná Kuřimská kauza je jedním z nejhorších případů týrání dětí v novodobé historii české kriminalistiky. Všichni aktéři, včetně matky hochů, už si své tresty odpykali. Motiv jejich hrůzného jednání ale dosud není znám.

Případ, který u nás nemá obdoby a otřásl i zkušenými kriminalisty, odhalila náhoda. Na brutální týrání dvou malých chlapců ve sklepě rodinného domu v Kuřimi by se možná nikdy nepřišlo nebýt jednoho ze sousedů, který se pokoušel spustit chůvičku hlídající jeho dítě. Naladil ale záběry z kamery v jednom z okolních domů. Na nich pak uviděl na zemi ležícího, nahého a spoutaného chlapce.

Vyšetřovatelé následně zjistili, že sourozence týrala skupina šesti lidí, mezi kterými byla i jejich vlastní matka Klára Mauerová nebo její sestra Kateřina. Jakuba a Ondru svazovali do kozelce a zavírali do psích klecí, bili je, topili, pálili cigaretovými nedopalky a z hýždí jim odřezávali kusy masa.

Důležitou roli v případu tehdy hrála i Barbora Škrlová, třináctiletá dívka v těle tehdy 32leté ženy, která s rodinou žila a na týrání se měla také podílet. Její příběh celou spletitou kauzu ještě více zamotal. Po více než roce vyšetřování skončila otřesná kauza u soudu. Ten poslal za mříže celkem šest lidí. Matka chlapců Klára Mauerová tehdy vyfasovala 9 let, její sestra Kateřina ještě o rok víc.

Z vězení už jsou všichni venku, hlavní aktéři včetně týraných chlapců si navíc změnili identitu. Barbora Škrlová, která tehdy dostala pět let vězení, má v současnosti trpět psychickou poruchou, která zapříčinila totální rozpad její osobnosti. Pokud si ale někdo myslel, že se dozví motiv, proč museli sourozenci tak trpět, byl zklamaný.

Skutečné motivy se nepodařilo objasnit

Soudům ani vyšetřovatelům se to objasnit nepodařilo a veřejnost se tak pravdu nejspíš nikdy nedozví. „Nebylo prokázáno, kdo za tím stojí, to v žádném případě,“ řekl tehdy u soudu právník Kateřiny Mauerové Pavel Holub. „Za všechno může něco, nebo někdo, ale nám to pořád není jasné,“ sdělil advokát Barbory Škrlové Richard Novák. „Nepodařilo se nám skutečně objasnit ty pravé motivy a to skutečné pozadí,“ uvedl soudce Pavel Göth.

Lidé, kteří bydlí v Dušínově ulici na celou kauzu nechtějí vzpomínat. Nereagovali štábu CNN Prima NEWS na zvonění a když viděli kameru, zatahovali žaluzie. Jisté je, že hrůzný případ týrání se podařilo rozkrýt jen díky všímavému sousedovi, který upozornil policii. Kauza Kuřim by tak i po letech mohla být poselstvím, aby lidé nebyli lhostejní a všímali si, co se kolem nich může odehrávat.

Tagy:
kauza soud týrání krimi Brněnsko moderní dějiny Kuřim videokamera novodobá historie