Od paralympiády Aničku dělí statisíce korun. Nechce se vzdát snu, klub ale nemá peníze

Ačkoliv je 25letá Anička Muziková s mozkovou obrnou závislá na mechanickém a elektrickém invalidním vozíku, miluje sport. Již jedenáctým rokem se věnuje atletice – hodu kuželkou a diskem, přičemž hrdě reprezentuje Českou republiku. Ve sbírce má několik cen z mezinárodních akcí, ráda by však zabojovala o tu ve sportu nejprestižnější: medaili z paralympijských her. Kromě talentu je však potřebná i finanční podpora, kterou Aničce reprezentace ani klub nemůže poskytnout. Proto žádá o pomoc veřejnost.

„Jmenuji se Anička. Je mi 25 let a sport je můj život, v čemž mi nebrání ani fakt, že jsem na vozíku. Od svého narození, které bylo bohužel předčasné ve 30. týdnu a s hmotností pouhých 740 gramů, se potýkám s dětskou mozkovou obrnou, což mi přineslo závislost na mechanickém a elektrickém invalidním vozíku,“ vysvětlila mladá sportovkyně na platformě Znesnáze21.

ČTĚTE TAKÉ: Plzeňský Prazdroj řekl jasné „ne“ kontroverzní olympiádě v Paříži. Vadí mu start Rusů

Přes všechny překážky svůj boj nevzdala. Nadále absolvuje rehabilitace a má za sebou několik operací. „Věřím, že si mohu užívat život plně jako ostatní,“ zdůraznila.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Od příchodu do Jedličkova ústavu se zapojila do sportovního klubu a již jedenáctým rokem se věnuje atletice – hodu kuželkou a diskem. „Celým svým srdcem reprezentuji Českou republiku a snažím se překonávat své limity, aby mé dovednosti byly alespoň částečně srovnatelné s těmi zdravých sportovců. I když to není vždy snadné, nikdy se nevzdávám,“ pokračovala Anička.

Již nyní má na svém kontě několik medailí z mezinárodních akcí. Pyšnit se může například stříbrem a bronzem z mistrovství Evropy, ráda vzpomíná i na svou účast na mistrovství světa v Londýně v roce 2017.

Pomoc a inspirace

„Chci fungovat co nejlépe, a proto potřebuji pomoc asistenta nejen v běžných situacích, ale i během volnočasových aktivit, které mi umožňují zapojit se do společnosti. Atletika pro handicapované je mým velkým koníčkem a mým snem je zúčastnit se paralympijských her,“ podotkla sportovkyně.

Aby tohoto snu dosáhla, musí čelit nejen sportovní, ale také finanční výzvě. „Účast na národních a mezinárodních závodech, soustředění a intenzivní tréninky vyžadují nemalé finanční prostředky nejen pro mě, ale i pro mého asistenta, bez něhož by to nešlo. Na roční cyklus pro sportovce s asistentem potřebuji zhruba 500 tisíc korun, ale reprezentace a klub bohužel nemají dostatek financí,“ vysvětlila Anička.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: „Hříšník“ Řepka poodhalí své soukromí v novém filmu. Uvidíte pravdu a realitu, slibuje

Právě z toho důvodu si na platformě Znesnáze21 založila sbírku s cílem získat dostatek finančních prostředků pro dosažení velkého snu: účasti na paralympijských hrách. Cílová částka je stanovena na 320 tisíc korun. „Vaše laskavost a štědrost mi otevřou cestu k reprezentaci naší země a přispějí k inspiraci mnoha dalším, aby nevzdávali své sny, ať už čelí jakýmkoli překážkám,“ doplnila.

Pokud i vy chcete Aničce pomoci dosáhnout jejího snu, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21. „Změňte můj život a pomozte mi dosáhnout paralympiády. Předem vám z celého srdce děkuji za vaši podporu,“ dodala.

Tagy: