Od příštího roku si za svoz odpadu v některých městech připlatíte. Na vině je nový zákon

Od nového roku si v některých městech lidé připlatí za svoz odpadu.

Svoz odpadu

Od nového roku v řadě českých měst zdraží svoz komunálního odpadu. Začne totiž platit nový odpadový zákon, který mění způsob výpočtu ceny za svoz. Základem se stane velikost popelnice, kterou používáte, bez ohledu na to, jak často ji popeláři vyvážejí. Například v Praze vzroste cena pro obyvatele sídlišť prakticky o sto procent.

Ještě letos se cena za komunální odpad počítá kombinací velikosti popelnice a četnosti svozu. Podle nového zákona mají obce možnost vybírat až korunu za litr. V Praze půjdou zlatou střední cestou a obyvatelé budou platit polovinu, tedy padesát haléřů. Zejména na sídlištích si pak lidé sáhnou podstatně hlouběji do kapsy.

„Snažili jsme se přesvědčit ostatní zastupitele o tom, aby podpořili náš návrh na snížení ceny na čtyřicet haléřů za litr. Bohužel, opozice, i když hlasitě vystupovala proti zdražování, návrh nepodpořila,“ podotkl primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Podobná jako v Praze je situace v Plzni. Obyvatelé, kteří u domů mají menší popelnice, ušetří. „Nárůst ceny bude pouze u největších, 11litrových nádob. Přestože zákon umožňuje sazbu až jednu korunu za litr odpadu, Plzeň ji nastavila na třetinu. Vychází tedy na 0,31 koruny za litr,“ sdělila mluvčí města Adriana Jarošová.

Podle nového zákona se městům a obcím zdražuje vyvážení odpadu na skládky. Nestíhají tak alespoň částečně dotovat provoz ze svého rozpočtu. A zvýšením cen se také snaží přimět obyvatele k důslednějšímu třídění.

Naopak zlevňovat budou v Poděbradech. Zastupitelé se rozhodli, že tímto způsobem chtějí ulevit obyvatelům v době, kdy roste inflace či ceny energií, a proto v příštím roce namísto 650 korun budou obyvatelé za svoz odpadu platit 500 korun za rok.

Tagy: