Vozový park prezidentských kandidátů: Od staré Toyoty přes divoké BMW po elektrickou škodovku

Budoucnost dopravy je velké politikum ovlivňující voliče a auto používané v soukromí nebo dosavadním veřejném životě může leccos napovědět. Jaké vozy používají prezidentští kandidáti?

Škála modelů, kterými jezdí aspiranti na nejprestižnější politicky post v zemi, je vskutku rozsáhlá, a to i co do jejich stáří.

Andrej Babiš

Andrej Babiš bere elektromobilitu vážně, pročež svoji garáž loni doplnil o české elektrické SUV Škoda Enyaq Coupé RS iV. Už dříve ale v pořadu Xaver s hostem prozradil, že jeho miláčkem je silný Mercedes-AMG třídy S.

Jaroslav Bašta

Kandidát SPD na prezidentský úřad má zajímavou motoristickou minulost. Serveru Aktualne.cz se Jaroslav Bašta svěřil, že řidičský průkaz vlastní až od roku 2010, tedy od svých 62 let.

„Poprvé jsem si chtěl udělat řidičák v roce 1979, ale tehdy StB přišla s akcí Asanace a signatářům Charty 77 řidičské průkazy odebírala pod nejrůznějšími záminkami,“ popsal Bašta.

„Snahu o získání řidičského oprávnění jsem proto vzdal a začal jezdit jako spolujezdec se svou manželkou Darou. Nejprve na motocyklu značky Pionýr, pak v Trabantu a nakonec ve Wartburgu.“ Dnes Bašta jezdí v malém naftovém Volvu V40.

Karel Diviš

Úspěšný podnikatel vyznává koncernové vozy. V současnosti jezdí v SUV Audi Q7, v minulosti podle Aktualne.cz prý sedlal Volkswagen Golf.

Pavel Fischer

Vítězem v kategorii ne úplně obvyklých modelů aut mezi politiky je bezesporu senátor Pavel Fischer, který se o prezidentský úřad pokouší už podruhé. Jezdí stále stejným autem jako během voleb před pěti lety a už tehdy byla jeho Toyota Previa – 18 let stará. S velkým japonským MPV najezdil Fischer a jeho rodina přes 300 000 km.

Marek Hilšer

Neotřelý vkus má rozhodně další senátor mezi kandidáty na prezidenta Marek Hilšer. Je o něm známo, že dlouhá léta vlastnil Hondu Civic osmé generace zvanou lidově též „UFO“, poslední dobou se však vzhlédl v jedné stopě a kromě skútru Vespa jej můžete potkat na staronové tradiční Jawě „Pérák“.

Danuše Nerudová

Ekonomka Danuše Nerudová dává v soukromí přednost japonské hybridní limuzíně Lexus ES 300h. V rozhovoru pro magazín Autorevue.cz ale zavzpomínala na řidičské začátky se Škodou Felicia. Dlouhá léta je ale už v soukromém životě prý věrná vozům Toyota a Lexus.

Petr Pavel

Vysloužilý armádní generál překvapí poněkud „nebezpečnostním“ arzenálem v soukromém vozovém parku. Oběma Pavlovým „zbraním“ je společné to, že v erbu nosí modrobílou vrtuli BMW. Jednak je to ostré třílitrové kupé M2 s výkonem 450 koní, jednu stopu zastupuje obrovské cestovní enduro GS 1250. Voják s prezidentskými ambicemi ale přechovává také starý VW Golf a klasickou Jawu 350.

Tomáš Zima

Bývalý rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima jezdí typickým služebním vozem vyšších funkcionářů či manažerů, českou Škodou Superb. V případě Zimy jde ale o logickou kontinuitu s jeho předchozími škodovkami čítající modely Favorit či Octavia.

Tagy: