Od začátku pátrání po Valerii Kvasničkové uplynulo 6 let. Její babička o zmizení stále mlží

Podezřelou se stala babička dívky Soňa Kvasničková.

Pátrání po Valerii Kvasničkové

V pondělí uplynulo šest let ode dne, kdy policie začala pátrat po malé Valerii Kvasničkové. Dívka přitom měla zmizet několik měsíců předtím. Hlavní podezřelou v případu byla babička malé dívenky. Dodnes se ale kriminalistům nepovedlo zjistit, co se s holčičkou stalo.

V policejní databázi je fotografie pohřešované Valerie Kvasničkové dlouhých šest let. Dívce by dnes bylo už téměř třináct a nejspíš by vypadala trochu jinak. Její zmizení stále nedá kriminalistům spát. Naposledy ji svědci zahlédli někdy v říjnu roku 2017. Pátrání se ale rozeběhlo až o necelý rok později. „Přibližně v polovině srpna jsme se dozvěděli, že jeden z příbuzných postrádá šestiletou Valerii Kvasničkovou,“ uvedl tehdy pro Primu tiskový mluvčí pražské policie Jan Daněk.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická smrt oslavence Michala. Ubodal ho 17letý cizinec, nepohodli se kvůli dívce

Činžák na pražském Žižkově je poslední místo, kde malou Valerii prokazatelně viděli svědci. Právě tady měla žít se svou babičkou, která měla dívku i její sourozence v péči. „Ani je nenechávali samotné, vždycky byli dole a všichni si společně hráli a povídali si,“ popsala svědkyně.

I když podle výpovědí sousedů vypadalo soužití rodiny idylicky, nebylo tomu tak. Až později vyšly najevo hrozivé detaily o přivazování k záchodové míse nebo bití koštětem. Za vším měla stát právě Soňa Kvasničková - na první pohled milující babička, která skoro rok lhala o tom, kde Valerie je. Ostatním dětem tvrdila, že je holčička na léčení nebo že ji odvezla k matce do Německa.

„Přes zrcadlo jsem viděla, jak babička bije vařečkou Valerii přes zadek. Tahala ji za vlasy a hodila s ní o zem. Nevím, jak dlouho to trvalo. Ráno jsem se jí snažila probrat a brečela jsem, protože jsem si myslela, že je mrtvá,“ prozradil sourozenec pohřešované Valerie.

Soňa Kvasničková se tak stala jednou z hlavních podezřelých v případu zmizení Valérie. Nakonec skončila ve vazbě a před soudem. „Pochybuji o tom, že by byla v Německu, ale doufáme, že jednou tu pravdu řekne,“ uvedla jedna z příbuzných Valerie.

Babičku nakonec poslal soud za mříže na osm let. Odsedět si má trest za týrání, opuštění svěřeného dítěte a zpronevěru sociálních dávek, které na vnoučata pobírala. O tom, co s Valerií provedla, ale dodnes mlčí. Trestu se dočkala i sociální pracovnice, která měla rodinu kontrolovat a uniklo jí zmizení děvčátka. Soud ji udělil podmíněný trest.

Co se stalo s Valerií, není dodnes jasné. Jednou z možných vyšetřovacích verzí bylo i to, že dívku babička zavraždila a její tělo pohodila do popelnice. Další pak, že dívku prodala adoptivním rodičům. Skutečnou pravdu ale ví jen ona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Perryho poslední slova: Herec volal po další dávce, předtím byl už dvakrát v bezvědomí

Tagy:
Německo vražda společnost Žižkov CNN Prima NEWS Valerie Kvasničková Praha trestná činnost Policie České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva vyšetřování trestné činnosti Soňa Kvasničková