Mám problém zaplatit nájem, po 10 letech končím. Akademici demonstrovali kvůli nízkým mzdám

I po deseti letech praxe mzda jako pokladní v supermarketu. To je plat odborných asistentů vyučujících filosofii, právo nebo některé cizí jazyky. A to byl taky důvod úterního masivního protestu vysokoškolských učitelů a studentů nazvaný Hodina pravdy. Nelíbí se jim podfinancování jejich oborů. Plat jim nepokrývá bydlení ani rodinné výdaje. Proto někteří oznámili i odchod z vysokého školství.

Praha, Brno, Plzeň anebo třeba Olomouc – ulice univerzitních měst v úterý ožily protesty za vyšší platy pro učitele na humanitních oborech. Nízké platy vedou doktorandy, docenty ale i odborné asistenty k tomu hledat si přivýdělek místo toho, aby se věnovali své práci naplno. A třeba Jana Jedličková v úterý dokonce oznámila, že odchází.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Pavel odmítl cestu na Tchaj-wan. Nemá cenu dráždit hada bosou nohou, řekl

„Na univerzitě Palackého pracuji 10 let a dnes jsem řekla, že končím. Jsme velmi špatně placení, ve městě, jako je Olomouc, je problém zaplatit nájem. Můj aktuální tarif v hrubém je 35 tisíc hrubého,“ řekla CNN Prima NEWS Jedličková.

O nic lepší situaci nezažívá ani doktorand pražské filozofické fakulty Kajetán Holeček. „Stipendium na naší fakultě činí 10 a půl tisíce. Mám dvě štěstí, protože mám ještě jeden projekt na Akademii věd a zároveň nemusím platit nájem. Obojí je velmi neobvyklé. V současné chvíli mi na účet chodí 25 tisíc,“ uvedl Holeček.

Z platu doktoranda na židovských studiích musí uživit rodinu se třemi malými dětmi. Má prý štěstí, že bydlí v domě manželčiných rodičů. „Všechny ty tři děti jsou malé, takže to jsou strašně velké částky. Pokud bychom museli k tomu platit nájem, tak to není možné vyžít,“ myslí si doktorand.

Protestující apelovali na Fialu

V centru Prahy se na akci sešla zhruba tisícovka lidí před Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, odkud pak vyrazili na pochod k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u Hradu. Vysokoškolští učitelé v čele průvodu valili balvan, který má podle nich odkazovat na mytologického Sisyfa.

Při zastávce u sídla vlády účastníci pochodu předčítali z otevřeného dopisu pro premiéra Petra Fialu (ODS), v němž ho vyzývají, aby se situací kolem platů vyučujících zabýval. Mimo jiné v dopise apelovali také na akademickou minulost Fialy, který se stal profesorem politologie a před vstupem do politiky působil několik let jako rektor Masarykovy univerzity v Brně a také vedl Českou konferenci rektorů.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý řekl, že chápe rozčarování vysokoškolských pedagogů protestujících proti nízkým platům. Problém ale podle něj nelze řešit pouhým dosypáním peněz z rozpočtu, racionalizovat svůj provoz musí univerzity. Informace, jaké systémové a strategické kroky školy učiní, má Balaš od škol dostat zhruba do konce dubna.

Tagy: