Matka popsala dramatické odebrání dítěte: Vyrvali ho z kočárku, na otce použili paralyzér

Odebrali matce dítě

Povalili ženu po porodu

Obrovské emoce vyvolaly na sociálních sítích záběry zákroku policistů v Karviné. Přivolaly si je sociální pracovnice, které chtěly místním rodičům odebrat teprve týden staré dítě. Ženu po císařském řezu policisté povalili na zem a spoutali. Stejně zakročili i v případě jejího partnera, kterého ještě navíc znehybnili paralyzérem. Ženě už dříve odebrali i starší děti.

Netušíc se vraceli s kočárkem z procházky, když na ně před domem čekala sociální pracovnice a několik policistů. Ti chtěli páru dítě odebrat, což rodiče odmítli. V tu ránu spustili policisté akci. „Skočili na něj tři policisté. Jelikož má sílu, tak je nadzvedl. Proto na něj skočili další tři a pustili do něj paralyzér. Pak nás dali oba do pout,“ popisovala matka Alžběta Hlaváčková.

Následně viděla, jak sociální pracovnice „vyrvala z kočárku, který i poškodila, dítě“ a utíkala do sanitky. „Poté, co muž a žena nereagovali na opakované výzvy, došlo k jejich zajištění,“ sdělila k zákroku mluvčí policie Eva Michalíková.

Rodiče však tvrdí, že agresivní nebyli, jen odmítli vydat dítě. „Neříkal jsem žádná sprostá slova, nechoval se hulvátsky a ani jsem nikoho fyzicky nenapadal. Jen jsem říkal, že jim dítě nedám, ať raději seberou mě,“ vzpomínal otec Roman Šoltys.

Podle psychologa Zbyňka Domina by se každý v situaci rodičů zachoval stejně „Nastupuje okamžitý šok. Kdyby to prožil kdokoliv jiný, tak by reagoval stejně. Přestanete přemýšlet, nechápete a přirozeně bráníte své dítě,“ podotkl. Nikdo rodiče dopředu neinformoval o tom, že jim bude dítě odebráno.

„Den předtím u nás byli, ale řekli nám, že neshledávají žádné pochybení. Soudkyně naopak tvrdila, že nám má malý zůstat,“ zdůraznila Hlaváčková.

Nejedná se o první odebrání

Úřady mají ženu v hledáčku už dlouhá léta. Před časem jí odebrali tři větší děti, které měla s předchozím partnerem. „Byla jsem výbušná, a to hodně. Byla jsem mladá a blbá, ale že bych své děti týrala, mi nikdy nebylo prokázáno,“ podotkla. Sociální pracovnice ženě před dvěma lety odebraly hned po porodu holčičku, a nakonec teď i týden staré miminko.

Podle psychologa v tomto případě naprosto selhala systematická práce sociálních pracovnic, které měly oběma rodičům pomoct a pak je kontrolovat, zda rodina funguje. Zájmem společnosti je, aby děti mohly vyrůstat se svými biologickými rodiči. Redakce CNN Prima NEWS oslovila i sociální pracovnice. Ty se ale k případu vzhledem k věku dítěte odmítly vyjádřit.

Rodiče se nyní chtějí obrátit na soud, aby odebrání zrušil. Dítě je aktuálně v kojeneckém ústavu. „Potěšilo nás to, že nás poznal. Moc dobře věděl, kdo ho chytnul do náruče, samozřejmě jsem si všechno nafotila, nahrála,“ doplnila Hlaváčková. Posléze chce matka zabojovat i o svou starší dceru.

Tagy: