Odešla legenda českého zdravotnictví. Chirurg Vladislav Třeška dostal od Zemana vyznamenání

Ve věku 65 let zemřel světově uznávaný český chirurg, přednosta Chirurgické kliniky a Transplantačního centra ve Fakultní nemocnici Plzeň Vladislav Třeška. Smutnou zprávu oznámil na sociálních sítích jeho kolega Jiří Moláček. „Pro mnohé z nás byl nedostižným vzorem,“ uvedl. Oblíbený lékař zemřel v pátek 17. února.

„Se svolením rodiny mi dovolte oznámit velmi smutnou zprávu. Včera (17. února) nás navždy opustil pan profesor Vladislav Třeška, přednosta Chirurgické kliniky a Transplantačního centra FN Plzeň. Excelentní chirurg uznávaný ve světě, pedagog a skvělý člověk, který byl nedostižným vzorem pro mnohé z nás,“ napsal na sociální sítě cévní chirurg Moláček.

Na sociálních sítích se objevilo také parte uznávané české lékařské kapacity. „Poslední rozloučení proběhne v úzkém kruhu rodinném. Děkujeme za tichou vzpomínku,“ napsali nejbližší.

Třeškovi, který loni od prezidenta Miloše Zemana obdržel státní vyznamenání – medaili Za zásluhy, bylo 65 let.

Přednosta klinik v Plzni byl také proděkanem plzeňské lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Stejně tak byl významným členem lékařských spolků. Specializoval se na cévní a transplantační chirurgii. Třeška také publikoval řadu odborných knih.

Tagy: