Hyenismus v brněnské komunitě neslyšících: Sluchově postižení zloději okrádají seniory

Neslyšící okradli o statisíce hluché seniory

Skupina okrádala neslyšící lidi

Jen těžko uvěřitelný případ vyšetřují brněnští kriminalisté. Zabývají se zavrženíhodným chováním neslyšícího muže, který společně se svými kumpány okrádal neslyšící seniory. Do jejich bytů se vloudili pod záminkou náboženských služeb, a když staré lidi odlákali z pokoje, následně jim ukradli všechny úspory.

Jeden z pokojů 90leté neslyšící ženy monitorovaly kamery. Techniku tam umístili její příbuzní. Měli strach o její zdravotní stav a také zaznamenali, že se jí ztrácí peníze. Když se pak podívali na tento videozáznam, nestačili se divit. Zjistili totiž, že se staré paní do bytu vloudilo několik také neslyšících lidí, včetně hlavního pachatele. Ti se dokonce za zády seniorky domlouvali, jak ji okradou.

„V jednom okamžiku se podařilo hlavnímu obviněnému paní přesvědčit, aby opustila svůj byt pod záminkou, že dole před bytovými dveřmi na ni čeká její známá, aby jí šla otevřít,“ uvedl pro CNN Prima NEWS kriminalista Josef Krobot. Toho následně pachatelé využili a staré ženě jedna ze zlodějek ukradla ze skříňky 18 tisíc korun. Když neslyšící seniorka zjistila, že jí chybí peníze, muž i žena vše zapírali. „Jakoukoliv krádež popírali, že si je paní musela odložit někde jinde a že je určitě najde,“ upřesnil kriminalista.

Následně pachatelé z bytu rychle odešli. Takhle podle policistů okradli ještě minimálně jednu neslyšící seniorku a to o 300 tisíc korun. I díky kamerovému záznamu policisté všechny zloděje už pochytali a teď jim za krádeže a porušování domovní svobody hrozí několikaletý pobyt za mřížemi.

„Je to hyenismus, je to něco prostě, co sem nepatří. Neslyšící osoby důvěřují opět neslyšícím osobám a to je ten problém, že se to může stát i přímo tady v této komunitě. Je dobře, že se o tom mluví, ale je potřeba tomu dát trošku větší důraz, protože se to týká komunikačně handicapovaných osob,“ popsal vedoucí organizace Unie neslyšících Brno Ivan Poláček.

Podle policistů je navíc pravděpodobné, že podobných případů je mnohem více, jen neslyšící senioři nic neoznámili. Pokud se jim tak něco podobného stalo, kriminalisté je vyzývají, ať pošlou SMS zprávu na tísňovou linku 158.

Tagy: