Odpůrci vlády přespali před Strakovou akademií. Protesty jsou slabé, míní komentátoři

Část lidí, kteří se v neděli sešli na protivládní demonstraci v centru Prahy a v průvodu se vydali před Úřad vlády, strávila před Strakovou akademií celou noc. Ministři tvrdí, že problémy lidí vnímají, sejít se s demonstranty v tuto chvíli ale neplánují. Podle komentátorů nemají podobné akce šanci vládu položit.

Vařiče, ešusy, ale také spacáky, karimatky a teplé oblečení. Tak vypadala campingová výbava lidí, kteří před úřadem vlády spali. „Byl jsem přikrytý dekou a stačilo to,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden z účastníků demonstrace. „Výborný to bylo, krásně jsme se vyspali,“ dodal další demonstrant. Někteří začali hned ráno mávat vlajkami a demonstrovat.

Noc s demonstranty strávil i šéf mimoparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl. Ten svolal nedělní protestní akci, která žádala demisi vlády. „Usnul jsem asi na dvě hodiny, ale byl jsem tady vlastně celou noc, povídal jsme si s lidmi,“ sdělil Rajchl s tím, že vláda nenaslouchá těm, kteří mají oponentní názor a nevede, s nimi dialog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demonstranti vtrhli do domu Novotného. Spal jsem, rýpl si do nich, pak dorazil na Václavák

Protivládní protest u Úřadu vlády v úterý večer skončil, jeho účastníci se kolem 19:00 rozešli. Někteří z nich se plánují před úřad vlády vrátit v úterý ráno. Ministři se s nimi zatím potkat neplánují.

„Zatím jsem slyšel především ‚demisi demisi‘, vláda ČR řeší konkrétní problémy,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Argumenty, které se ozývají na pódiu, nepřinášejí společenská řešení, nejsou tam návody, jak pomoci lidem, kteří se cítí ohroženi třeba na svých ekonomických zájmech,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle komentátorů ale nemají podobné demonstrace šanci vládu položit. „Ty protesty jsou velice slabé. Lidí je tam málo. Za této situace by jiná vláda měla daleko více protestujících,“ míní komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz. „Nemyslím si, že by vláda chtěla rezignovat kvůli tomu, že demonstrují lidé na Václavském náměstí pod hlavičkou pana Rajchla,“ dodal komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis.

Tagy:
demonstrace Václavské náměstí Vít Rakušan CNN Prima NEWS protesty vláda Praha Petr Hladík Jindřich Rajchl vláda Petra Fialy Vláda ČR Úřad vlády České republiky