Odstavili jsme ruské špionážní satelity, tvrdí skupina hackerů. Rusko výpadek odmítá

Válka na Ukrajině: Jak vypadá průběh bojů? 2.3.2022

Hackerská skupina NB65 spojená s hnutím Anonymous prý vyřadila z provozu řídicí středisko ruské vesmírné agentury Roskomos. „Rusko už nemá kontrolu nad svými vlastními špionážními satelity,“ uvedli. Podle generálního ředitele agentury Dmitrije Rogozina jsou však takové informace nepravdivé.

Hackeři ze skupiny NB65 a Anonymous uvedli, že řídicí středisko ruské vesmírné agentury Roskosmos zcela vyřadili z provozu. Informací se pochlubili na sociálních sítích v úterý pozdě v noci.

„Rusko už nemá kontrolu nad svými vlastními špionážními satelity,“ napsali. K příspěvku připojili i takzvané tagy jako například #FreeUkraine nebo #FckPutin, které se staly v době invaze na Ukrajinu velmi populárními.

Rusko však úspěch hackerů popírá. „Všechna ruská vesmírná řídicí střediska fungují jako obvykle, zprávy o ztrátě kontroly Ruska nad vlastními satelity jsou nepravdivé,“ uvedl ve středu generální ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin. Podle agentury TASS řekl, že všechny útoky „automaticky odrazil bezpečnostní systém a ruská řídicí centra pracují v běžném režimu“.

Že se jednalo o vážnou akci hackerů, současně potvrdil informací, že předá „materiály o pokusech provést hackerské útoky“ tajné službě FSB, generální prokuratuře a vyšetřovacímu výboru. Prohlásil přitom, že se jedná „v podstatě o zločin, který musí být přísně potrestán, protože vyřazení z provozu kosmického uskupení jakékoli země je casus belli, tedy důvod k vyhlášení války“.

Není to přitom první podobný útok. Hackerské skupiny jako Anonymous či Cyber Partisans se přihlásily k odpovědnosti za kybernetické útoky na ruské banky, státní vysílání RT i běloruskou železniční síť, která se údajně používá k přesunu vojsk na Ukrajinu. Skupina Anonymous totiž vyhlásila Rusku „kybernetickou válku“ v odplatě za invazi na Ukrajinu.

I Ukrajina v posledních týdnech čelila řadě kybernetických útoků na webové stránky svých úřadů, bank či jiných institucí. Kyjev i západní činitelé opakovaně varovali, že takové napadení infrastruktury může chystat Moskva jako přípravu na invazi.

Tagy: