Třetí světová válka by byla nukleární a ničivá, řekl Lavrov. Bojí se ukrajinských zbraní

Lavrov v OSN mluvil před prázdným sálem.

Válka na Ukrajině 2.3.2022

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu uvedl, že pokud by vypukla třetí světová válka, byla by nukleární a destruktivní. O výroku šéfa ruské diplomacie informovala agentura Ria Novosti. Už v úterý na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) Lavrov prohlásil, že se Kyjev údajně snaží získat jaderné zbraně, což pro Rusko představuje „skutečné nebezpečí“.

„Třetí světová válka bude zničující jadernou válkou, řekl podle TASS Lavrov. Ruský ministr zahraničí slovy o třetí světové válce podle agentury TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joe Bidena, že alternativou k tvrdým sankcím, které Washington uvalil na Moskvu, by byla třetí světová válka. Biden ale ve zmíněném vyjádření dal najevo, že se snaží třetí světové válce zabránit.

Biden v rozhovoru, který v sobotu vysílala americká televize CNN, ohledně sankcí uvedl, že věří, že je to jeden z mála způsobů, jak potrestat Rusko bez riskování války v globálním měřítku. „Máte dvě možnosti. Zahájit třetí světovou válku, jít fyzicky do války s Ruskem, anebo zajistit, aby země, která jedná v rozporu s mezinárodním právem, zaplatila za to, co udělala,“ řekl Biden.

Ukrajina podle Lavrova stále má sovětské jaderné technologie a Moskva prý musí „všemi prostředky“ zabránit tomu, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Během zasedání UNHRC šéf ruské diplomacie zase odsoudil „rusofobní záchvaty západních zemí, které dodávají na Ukrajinu zbraně. Lavrov podle novinářů mluvil k téměř prázdnému sálu, většina diplomatů jeho projev bojkotovala.

Moskva: Ukrajina si může jaderné zbraně vytvořit

Kyjev se jaderných zbraní, které zdědil po rozpadu Sovětského svazu, zřekl výměnou za bezpečnostní záruky, které mu poskytly USA, Británie a Rusko. Moskva nyní tvrdí, že Ukrajina disponuje sovětskými technologiemi a znalostmi, aby si vyrobila jaderné zbraně, kterými by mohla Rusko ohrozit. Zatím jadernými zbraněmi ale hrozí především Rusko.

Prezident Vladimir Putin v neděli nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Šlo podle něj o reakci na „agresivní prohlášení“ vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska a na „nelegitimní sankce, přijímané Západem po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ta představuje největší pozemní vojenský konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

Lavrov také označil za součást Ruska ukrajinský poloostrov Krym, který Moskva anektovala na jaře 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a jeho útěku z Kyjeva. Ruský ministr zdůraznil, že o Krymu se vůbec nebude diskutovat. Kyjev chce ovšem při rozhovorech s Moskvou požadovat kromě okamžitého příměří i stažení všech ruských vojsk z ukrajinského území, za které pokládá právě také Krym.

Rusko je připraveno na druhé kolo rozhovorů s Ukrajinou, ale Kyjev vyjednávání protahuje „na pokyn Američanů“, prohlásil Lavrov; druhé kolo jednání by se podle TASS mělo konat ve středu večer.

Západ se podle šéfa ruské diplomacie sám zřekl dialogu o vytváření nové bezpečnostní architektury v Evropě. „Západ s námi odmítl spolupracovat,“ tvrdí Lavrov. Moskva byla podle ministra připravena na sankce, ale nečekala, že se dotknou i sportovců, herců či novinářů. Ujistil nicméně, že „Rusko má mnoho přátel, nelze jej izolovat“.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Rusko nukleární zbraně Sergej Lavrov Třetí světová válka