Spolu zvažuje na prezidenta tři jména. Odstřihneme se od STAN a Pirátů, říká Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Zdechovský má jasno o koalici

Nebude žádná vládní pětikoalice, odstřiháváme se od STAN a Pirátů. Tak mluvil v souvislosti s lednovými prezidentskými volbami v rozhovoru pro CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj některého z kandidátů podpoří nebo přímo navrhne koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) samostatně. Možnosti má podle Zdechovského tři a vybere po senátních volbách podle nálady lidí. Volba prezidenta začne 13. ledna 2023.

V pražské korupční kauze Dozimetr byl zapojen člen STAN, vrhá to tedy stín na celou vládní pětikoalici, jíž jsou lidovci členy. Jak se na to díváte?
Vrhá to stín hlavně na STAN, to je primární. Samozřejmě to bude trošku smrdět, ale musíme generálně říct, že je to problém STAN, který oni musí řešit. Jestli někdo jako pan Hlubuček (bývalý náměstek primátora, pozn. red.), který je vysoce postaveným členem hnutí, organizoval trestnou činnost, tak je to hlavně jejich problém.

Bude to smrdět až do voleb? Komunálních a senátních, možná i prezidentských?
Tak určitě, je to nejjednodušší téma a kauza je rozsáhlá, mluví se o výsleších až 150 lidí. Určitě budou další úniky z výslechů a vyšetřování, může to velikánským způsobem volby ovlivnit.

Jak?
STAN, kteří měli našlápnuto stát se jednou z největších politických stran v českém spektru, budou oslabovat. Byl jsem na několika společenských akcích a příznivci Starostů uvažují, že je opustí. A vím minimálně o jednom případu, že někdo nebude kandidovat za STAN.

Bude se to táhnout až do prezidentských voleb? Může kandidát, kterého podpoří nebo vytvoří pětikoalice, dostat „polibek smrti“?
Myslím, že tu nebude žádná pětikoalice. Odstřiháváme se od STAN s Piráty, ať si to vyřeší. My jedeme jako koalice Spolu, která dá podporu nějakému kandidátovi, který vyhraje. To je naše strategie. A jestli si kolegové budou něco řešit, je nám v podstatě jedno. My jako Spolu máme v tomhle jasno a chceme věci udělat tak, abychom vyhráli.

Na tom jste se shodli, že se odstřihnete od zbylých vládních uskupení?
Na tom se dlouhodobě shodujeme.

Kdybyste se dneska zeptala Petra Fialy, jestli je Vít Rakušan nějaký moderátor, zjistíte, že ne, že řeší své problémy.

Před pár měsíci jsem mluvila se šéfem STAN Vítem Rakušanem, který říkal, že bude dělat moderátora v tom, koho jako celá vládní pětikoalice podpoříte nebo vytvoříte.
Ano, před pár měsíci jste dělala rozhovor. Kdybyste se dneska zeptala třeba Petra Fialy, jestli je Vít Rakušan nějaký moderátor, zjistíte, že ne, že řeší své problémy. V tuto chvíli bych nechal moderátorem pana premiéra, případně nás, kteří na volbách děláme. A nechal nás makat. Vítovi Rakušanovi bych spíš radil, aby si udělal pořádek ve vlastní straně.

Kdy přijdete se jménem kandidáta na prezidenta?
Myslím, že to nebude dříve než po senátních volbách, kdy s ohledem na výsledek oznámíme podporu někomu z kandidátů.

Bude to tedy podpora, nebude to nový člověk?
Uvidíte. Ten člověk může vyjít v září se svou kandidaturou a my ho podpoříme.

Takže to jméno už víte?
Diskutujeme různá jména. Jsou tady nějaké varianty a rozhodneme se s ohledem na to, jaká bude v České republice nálada.

Máte tedy třeba tři jména a rozhodnete se podle nálady?
Koukám, že televize Prima má velmi dobré informace.

Tři jména. Kdo to je? Je to někdo úplně nový nebo někdo z těch, kteří už kandidaturu oznámili nebo ji zvažují?
Tak i tak.

Uskupení Spolu tvoří tři strany. Je to tedy tak, že si každá řekla svého kandidáta a čekáte, který z nich bude nejlepší?
Ne, je to tak, že několik měsíců analyzujeme data a ptáme se lidí, koho by viděli za prezidentského kandidáta. S ohledem na to i s lidmi jednáme a diskutujeme.

Proč čekat až na senátní volby, které v Česku proběhnou na konci září, neubližujete si tím? Neutíká vám doba, kdy Andrej Babiš objíždí Česko s karavanem – i když tvrdí, že to není prezidentská kampaň – a další možní kandidáti se připravují na boj o Hrad?
A není to tak, že by se kandidát měl nejvíce prosadit sám? Protože prezidentské volby jsou o osobnosti, a když někomu jen přidáte auru podpory, tak to budou nějaká procenta plus, ale nebude to určitě to, co rozhodne volby. Pamatuji si, když ve volbách kandidoval pan (Přemysl) Sobotka a získal nejmenší počet hlasů, tehdy asi 2,5 procenta. A stála za ním celá tehdejší ODS. (Přemysl Sobotka kandidoval v roce 20013 za ODS, pozn. red.). A tak může skončit jakýkoliv kandidát. Je to o tom, že podpora je nějaký procentní přídavek, ale není to to, co vyhraje volby. Ty vyhraje samotný kandidát.

A už se ti vaši kandidáti prosazují?
Někteří ano, někteří ne.

Tagy: