Ohlušující modrobílé šílenství. Argentina zažila erupci radosti, Messi trumfl Maradonu

Národ s takřka 50 miliony obyvatel zažil nádhernou neděli. Sice nervové soustavy Argentinců během finále fotbalového mistrovství světa proti Francii pořádně trpěly, ale nakonec se mohli modrobílí ponořit do nekonečných oslav. Podívejte se, jaká erupce radosti vypukla v metropoli Buenos Aires.

Argentina na tento okamžik čekala dlouhých 36 let, od zlaté cesty týmu kolem Diega Maradony na šampionátu v Mexiku. A když se k tomu přidá fakt, že vztah tohoto jihoamerického národu k fotbalu je fanatický, vznikne nepopsatelná radost.

Statisíce fanoušků zaplavily už před finálovým zápasem ulice v centru Buenos Aires. Místní si přáli, aby za pár hodin viděli ikonického Lionela Messiho pozvednout nejcennější pohár. Napřed se zdálo, že se tak stane poměrně hladce. Výběr jiného Lionela – trenéra Scaloniho – vedl už ve 36. minutě 2:0. Ale chvíli před koncem udělala francouzská superstar Kylian Mbappé z utkání horskou dráhu.

Katarskou atrakci nicméně přece jen opustili jako vítězové Argentinci. Nejen v hlavním městě vypuklo šílenství. Hlukoměry by ukazovaly závratné číslo.

Stačilo otevřít okno v bytě a bylo jasné, že vyvrcholení mistrovství světa dopadlo pro Argentinu pohádkově, jak ukazují záběry na sociálních sítích.

Byla k slyšení kakofonie skandování, bubnování, klaksonů aut, píšťalek a zkrátka mlácení do všeho, co bylo po ruce. Modrobílé moře skákalo, mávalo, křičelo, líbalo se a objímalo…

A argentinská média pěla ódy. Pochopitelně hlavním adresátem jejich lichotek byl Lionel Messi, jenž svoji zemi ke zlatu ze šampionátu dotáhl sedmi góly a třemi asistencemi.

„Spravedlivý Bůh dal Messimu trofej, kterou si zaslouží. Není pochyb, je nejlepší na světě,“ komentoval deník Clarín.

„Sláva Bohu! Sláva Messimu! Messi se dnes (v neděli) stal nejlepším hráčem historie, promiň, Diego,“ napsal list Olé. Podle něj už tedy Diego Maradona není největším fotbalovým bohem.

Deník La Nación označil finálovou bitvu za nejlepší v historii a k tomu dodal: „Messiho tým získal místo ve fotbalovém nebi.“

Tagy: