Na Česko se opět valí tropy, teploty přesáhnou třicítku. Jak dlouho vydrží?

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová říká, že venkovní bazény a přírodní koupaliště by se mohly otevřít již na konci května.

Počasí 12.7.2022 6:09

Po chladnějších dnech Česko brzy zasáhnou tropy. Již v úterý začnou teploty stoupat k 25 °C, ojediněle se však mohou objevit přeháňky. Od středy si ale na některých místech lidé užijí i třicítku. Jak dlouho vydrží?

V úterý bude polojasno až oblačno, ráno a večer bude místy i jasno. Zejména na východě a severovýchodě by se podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly ojediněle objevit přeháňky.

Teploty však budou příznivé. Pohybovat se budou mezi 21 až 25 °C, na severovýchodě pouze mezi 19 až 22 °C. Na horách se ani nepřiblíží k 20 °C, teploměry naměří maximálně 16 °C. Vát by měl slabý přechodně mírný severozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s.

V noci na středu bude jasno až polojasno, k ránu v Čechách i oblačno. Nejnižší teploty se budou pohybovat pouze mezi 14 až 10 °C. Vát bude slabý západní až severozápadní vítr o síle 1 až 4 m/s.

Od středy se však do České republiky vrátí léto. Teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C, na severovýchodě pouze kolem 24 až 27 °C. Bude ale převážně oblačno, z rána může být místy i jasno. Vát bude slabý, během dne přechodně mírný západní až severozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s.

A jak dlouho tropické teploty v Česku vydrží? Minimálně do čtvrtka, kdy by se měly dostat i přes tropickou třicítku, a to až k 32 °C, zejména na severu. Následně na dva dny teploty hranici 30 °C nepřesáhnou. Od neděle však znovu teploměry naměří typicky letní teploty, vystoupají až k 33 °C.

Tagy: