Okamura a Babiš brnkají na notu opuštění EU. Nám jde o ekonomiku a ekologii, říká Pekarová

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v letním speciálu pořadu 360

360° 2.8.2023

Blíží se volby do Evropského parlamentu, a zatímco strany jako TOP 09 se plánují zaměřit na „zelená“ a ekonomická témata, mnohým spíše půjde o zpochybnění členství České republiky v EU, uvedla v letním speciálu pořadu 360° předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Narážela tím především na předsedu SPD Tomia Okamuru. Vzápětí ale dodala, že podobné myšlenky čím dál častěji zaznívají i od bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Volby do Evropského parlamentu jsou důležité, jelikož se v nich rozhoduje o tom, jakým směrem se bude ubírat Evropská unie, a tím pádem i Česká republika jakožto její součást,“ uvedla předsedkyně Sněmovny a dodala, že TOP 09 považuje za jedno z klíčových témat ekonomiku a její transformaci na udržitelnější variantu.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal nás zničí, odstoupit od něj můžeme jen odchodem z Evropské unie, uvedl Okamura

„Mám na mysli nejenom energetiku, ale obecně i průmysl, veškeré součásti ekonomiky. A to samozřejmě souvisí s udržitelností našeho životního prostředí. Takže s těmito tématy, která jsou zelená a ekonomická, půjdeme do voleb,“ uvedla a připustila, že především v otázce ekologie panují uvnitř koalice Spolu rozdílné názory.

Green Deal má pomoci ekonomice

Pro TOP 09 je Green Deal jednou z priorit. Podle Pekarové Zelená dohoda pro Evropu zajistí, že naše ekonomika nebude pokulhávat za zbytkem světa: „Pokud bychom se nepustili do této transformace, do dohody a jejího naplňování, zbytek světa nás mílovými kroky předběhne.“ Věří, že nakonec jsou v koalici Spolu schopni dojít ke shodě. „A stavět spíše na tom, co nás spojuje,“ poznamenala.

Samo členství České republiky v Evropské unii se budou podle předsedkyně Sněmovny mnozí snažit zpochybnit a rozporovat, že je to pro nás výhodné. „Na tuto strunu už dlouhodobě brnká Tomio Okamura a v poslední době se tímto směrem rozhodl jít i Andrej Babiš, který se hlásí se k lidem, jako je Viktor Orbán, jehož prohlašuje za svého největšího přítele,“ uvedla Pekarová, podle níž by nám takový postoj rozhodně neprospěl.

Už nejsme potížisté

Pozice České republiky v Evropské unii se navíc podle ní za poslední roky výrazně zlepšila. „Náš kredit je opravdu velmi vysoký a západní země, které na nás dříve často nahlížely jako na nějaké trouble makery společně s některými našimi partnery z V4, naprosto chápou, že situace v ČR je odlišná například od Maďarska,“ zhodnotila Pekarová a připomněla úspěch českého předsednictví.

„A nejen to, jsme i lídry v pomoci Ukrajině. Naše váha skutečně stoupla a hrajeme první diplomatickou ligu,“ dodala s tím, že je nám mnohem více nasloucháno.

Tagy: